Nieuws

De Standaard creëert nieuwe onderzoeksredactie

redactie

Het klinkt als de droom van elke journalist: een half jaar de tijd krijgen om je exclusief te focussen op één thema. Acht journalisten van De Standaard krijgen de komende maanden dit voorrecht. Het Vlaamse dagblad selecteerede verschillende thema’s die volgens de krant ‘volop in verandering’ zijn, en daarom het meest interessant voor de lezer: de hang naar het perfecte kind, het streven naar rechtvaardige fiscaliteit, over de groeiende tegenmacht in Europa, nieuwe landbouw in Vlaanderen, suiker en obesitas, en over wat we winnen en verliezen bij artificiële intelligentie.

Door Rachel Levy

Niet alleen de voorbereidingswijze van deze artikelen is anders, De Standaard kiest ook voor een innovatieve manier van publiceren. De artikelen verschijnen op alle platformen van De Standaard vanaf het moment dat de stukken ‘af’ zijn – en ook in meerdere vormen. Dat betekent dat de stukken niet ten eerste in het dagblad komen, maar bijvoorbeeld eerste instantie als nieuwsflits kunnen verschijnen op een website.

Ook kan het format van het artikel verschillen naar gelang het medium: variërend van een traditioneel artikel in de krant of op de website, tot een interview, blog of dagboek op de online versie van het Vlaamse dagblad.

Nieuwsverslaggever Inge Ghijs en voedingsspecialist Dorien Knockaert houden zich namens de acht onderzoeksjournalisten bezig met het thema voeding en politiek.

Inge Ghijs: ‘De belangrijkste reden voor dit initiatief was dat we vaststelden dat er verschillende onderwerpen zijn waarover we in de krant nauwelijks berichten. Soms omdat het onderwerpen zijn die zich buiten ons blikveld afspelen, soms omdat ze niet uit zichzelf en automatisch het nieuws halen. Of omdat het thema’s waren waarmee we de voeling verloren hadden.’

‘Daarnaast realiseerden we ons dat we te vaak met de waan van de dag bezig zijn. Met mensen gaan praten zonder dat je op voorhand weet of er een artikel uitkomt, die tijd gunnen we onszelf nog nauwelijks. En iets ten gronde onderzoeken is ook iets waar we niet vaak genoeg tijd voor uittrekken.’

In hun huidige serie duiken de twee journalisten in de landbouwindustrie. ‘Willen we nog wel dat ons eten in eigen streek wordt geproduceerd? En wat voor landbouw willen we dan? Hoe gezond is wat op ons bord komt? En hoe zorgen we ervoor dat eerlijk voedsel ook eerlijk vergoed wordt?’ Dit zijn enkele vragen die in de serie aan de orde komen.

Inge Ghijs: ‘Ik werk samen met Dorien Knockaert rond landbouw. Die beroepsgroep is niet zo groot, maar zij produceren wel wat wij elke dag eten. Wat weten we daar nu eigenlijk van? Bitter weinig, volgens mij. Terwijl het ons allemaal aangaat.

We zijn voor ons eten afhankelijk van hen. Qua ruimte nemen ze een groot deel van Vlaanderen in. Er worden belangrijke keuzes gemaakt die ook voor onze gezondheid en het milieu hun eigen impact hebben. Maar we weten niet eens wat er in die wereld omgaat.’

Hoewel het project net begonnen is, denkt Inge Ghijs nu al dat De Standaard dit project een vervolg zal geven.

‘Dat zal zeker zo zal zijn, want het brengt een hele dynamiek teweeg. Het is voor de journalisten ook erg leuk en verrijkend om te doen. Omdat je je eens echt in een ander domein kunt onderdompelen.’

‘Zonder dit initiatief had ik hoe dan ook dit stuk niet geschreven, omdat landbouw en het Europese beleid erg ingewikkeld zijn. Als je je daar in wil inwerken, heb je echt wel tijd nodig. Ik vroeg me aanvankelijk af waar het geld van die subsidies allemaal naartoe gaat en waarom landbouw niet kan bestaan zonder subsidies.

Het is eerder bij toeval dat we verschillende mensen hoorden zeggen dat die vergroening weinig voorstelt. Na de derde keer zeiden we tegen elkaar, laten we nu eens echt uitzoeken of die gratuite bewering ook echt klopt.’

Links:
* De serie van Inge Ghijs en Dorien Knockaert:
* Het Correspondenten-project van De Standaard:

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar. De middag wordt georganiseerd door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ).

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk