Cafe, Nieuws, VVOJ Activiteiten

Mediacafe NL 18 februari: De communicatieoorlog. Actualiteitsdebatten over mediacultuur en journalistiek (Amsterdam)

 

Op 18 februari vindt het Mediacafé, de Vlaamse variant van het VVOJ Café, bij hoge uitzondering plaats in Nederland. Het evenement wordt, behalve door de VVOJ, georganiseerd door deBuren, het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek en het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Thema: Onderzoeksjournalisten en communicatie-experts, de gladiatoren van de nieuwsarena. Vaak komen nieuwsfeiten pas aan het licht na een keihard, onzichtbaar gevecht tussen pers enerzijds en de politiek of het bedrijfsleven anderzijds. Tijdens dit mediacafé wordt de strijd op het podium gevoerd.

Imagomanagement wordt almaar belangrijker en vanuit de overheid en bedrijven groeien inspanningen om de media op allerhande manieren te controleren. In dit Mediacafé plaatsen we ons middenin dit felle gevecht tussen nieuwsredacties en degenen waarover ze rapporteren. Gaat het nog om de eigen naam te zuiveren of eerder om de boodschapper zwart te maken? Worden feiten gemanipuleerd vooraleer ze aan het grote publiek worden meegedeeld? Nico Haasbroek (journalist, auteur, voormalig hoofdredacteur NOS) gaat in gesprek met onderzoeksjournalisten en communicatie-experten.

De sprekers zijn:

  • Maryse Ducheine (communicatie-expert)
  • Jeroen Wils (communicatie-expert)
  • Steven Samyn (De Tijd, onderzoeksjournalist)
  • Pieter Klein (adjunct-hoofdredacteur RTL Nieuws)
Maryse Ducheine (NL) is adviseur op het gebied van crisis, strategie en reputatie. Vijf jaar lang was ze adviseur van de Raad van Bestuur en hoofd externe communicatie bij KPN. Daarvoor was ze woordvoerder op het Ministerie van Financiën en dat van Economische Zaken. Ze startte haar loopbaan bij het NOS Journaal op de economische en politieke redactie.

Jeroen Wils (VL) startte ook zijn loopbaan in de journalistieke wereld. Hij was journalist bij o.a. De Standaard, Het Nieuwsblad en VTM en chef nieuws bij VTM van 2004 tot 2011. Hij won de Dexia Pers Prijs in 2008 en is nu een veelgevraagd communicatie-expert.
 
Steven Samyn (VL) was journalist bij De Tijd, alvorens hij in 2004 overstapte naar De Standaard. Verder werkte hij ook als chef politiek voor het VRT-programma De Laatste Show. In 2010 startte Samyn bij De Morgen tot hij eind 2013 aankondigde opnieuw bij De Tijd aan de slag te gaan.
Pieter Klein (NL) is adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws. In ‘een vorig leven’ was hij hoofd persvoorlichting bij het Ministerie van Financiën. Bij RTL werkte hij enkele jaren als chef van de parlementaire redactie. Klein werkte ook voor het Algemeen Dagblad.
 

Praktisch

  • Wanneer? Woensdag 18 februari 2015 om 20u
  • Waar? Amsterdam, debatcentrum De Balie

Registratie
Entree €10,-, aanmelden via www.debalie.nl.

Organisatie: deBuren, VVOJ,  Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek en De Balie.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk