Nieuws

Belangrijke wereldzaken

Tarik Z

In zijn column voor de VVOJ vertelt Huub Schuijn, 24 jaar, over zijn ervaringen als  nieuwkomer binnen het journalistieke speelveld. Hij beschrijft hij zijn ervaringen én ideeën over journalistiek, innovatie binnen de mediawereld en de perikelen van alledag waar hij tegen aan loopt als ondernemer met zijn startup Yournalism.  Lees deel 4: Belangrijke Wereldzaken.

Meepraten over de thema’s in deze rubriek? Dat kan. Log in en scroll op deze pagina naar beneden. Discussies zijn besloten, uitsluitend toegankelijk én zichtbaar voor leden. 

door Huub Schuijn

Afgelopen week lukte het een 19-jarige man om het NOS journaal te saboteren. Het acht uur journaal moest wijken voor ‘belangrijke wereldzaken’, zo was het statement van deze vooralsnog enigszins mysterieuze eenling die met een nepwapen zijn Fifteen minutes of fame claimde. Zijn aanpak liet te wensen over, want zowel het gewone nieuws van Herman de Schermman waar TV kijkend Nederland op zat te wachten als de belangrijke wereldzaken van deze jongeman werden beiden niet uitgezonden. Jammer, ik was eigenlijk wel benieuwd. Welke wereldzaken dienden er besproken te worden omdat ze belangrijker zouden zijn dan het acht uur journaal?

Direct na het incident startte de discussie over de beveiliging van het gebouw van de NOS. Hoe kon het gebeuren dat iemand zomaar binnen kan wandelen in het nieuwscentrum van Nederland met een klappertjespistool, om zendtijd te claimen? Bij mij prangde heel andere vragen: waarom moet een nieuwskantoor eigenlijk zo goed beveiligd zijn? En waarom kan de NOS wel iedere dag belangrijke wereldzaken naar buiten brengen, en deze eenling uit Pijnacker niet?

Tarik Z. had zijn boodschap misschien beter op internet kunnen verspreiden. Echter, je kunt op internet roepen wat je wilt, maar als de ontvangers van je boodschap jou niet zien als betrouwbare en gezaghebbende bron, dan sla je nog geen deuk in een pakje boter met je belangrijke wereldzaken. Het is daarnaast knap lastig een vertrouwde nieuwsbron te worden als je niet een vertrouwd en gerenommeerd kanaal hebt om uit te zenden. Welke freelance journalist zou immers zijn strepen hebben kunnen verdienen zonder daarbij gebruik te maken van de NOS, een grote krant of een ander gezaghebbend kanaal? Nog een vraag die me te binnen schoot: als Tarik Z. eerst journalist zou zijn geworden, had de wereld dan wel zijn belangrijke wereldzaken gehoord?

Is het een goede zaak dat niet iedereen zendtijd krijgt voor zijn of haar wereldzaken? Moeten nieuwskanalen goed beveiligd zijn zodat indringers met waanideeën geen kans krijgen? Wat is eigenlijk het verschil tussen belangrijke wereldzaken en waanideeën? Het antwoord, hoe ironisch ook in het licht van de gebeurtenis van afgelopen week, is journalistiek.

Tarik Z. had moeten weten hoe een journalist te werk gaat. Verzamel informatie, bronnen en feitelijkheden en zodra je alle feiten van fabels hebt onderscheiden stap je naar een gerenommeerd kanaal. Niet met een wapen, maar met bewijs en een verhaal. Misschien had Tarik er dan nog geld aan kunnen verdienen ook, want zo gaan de meeste freelance journalisten te werk.

Er zijn heel wat verhalen die nog verteld zouden kunnen worden, want er spelen meer belangrijke wereldzaken dan er journalisten zijn om het te kunnen uitzoeken. Het is denk ik goed dat er kanalen zijn waarvan men de inhoud vertrouwd en het is ook goed dat deze kanalen goed beveiligd zijn. Wel zou ik Tarik Z. en iedereen met belangrijke wereldzaken om te vertellen willen uitnodigen: Word journalist. Zorg dat je verhaal via vertrouwde wegen wordt verspreid. Zo worden we allemaal wijzer.

Meepraten over de thema’s in deze rubriek? Dat kan. Log in en scroll op deze pagina naar beneden. Discussies zijn besloten, uitsluitend toegankelijk én zichtbaar voor leden. 

Eerdere afleveringen in de rubriek Yournalism, jonge honden in de journalistiek

De groeiende kloof tussen journalisten en uitgevers: een paradox binnen de journalistiek? 16 november 2014
De evolutie van massa-communicatie: van top-down near bottom up, 26 oktober 2014
Yournalism, jonge honden in de journalistiek, 5 oktober 2014

Gerelateerde artikelen

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. Neem deel op 27 mei 2024 om 20.00 via Google Meet. Jouw aanwezigheid en betrokkenheid zijn belangrijk voor de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk