Nieuws

Onderzoeksjournalistiek, een definitie

Voormalig VVOJ-bestuurslid Luuk Sengers begint komende week als docent onderzoeksjournalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Bij de aftrap van zijn docentschap bezon hij zich op de gangbare definities van het vak dat hij gaat doceren. Voldoen die nog wel? Ook de terminologie die de VVOJ al sinds haar oprichting in 2002 hanteert: ‘Kritische en diepgravende journalistiek’? En wat heeft leeftijd ermee te maken?

Sengers schreef een bijdrage voor De Nieuwe Reporter, en hoopt op weerwerk, aanvullingen en discussie. Want: “Een definitie is niks als hij nergens toe leidt,” zo stelt hij.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk