Nieuws

Minderheden vaker in Vlaamse media

Vrouwelijke politici uit etnisch-culturele minderheden komen in de media meer aan bod dan hun mannelijke collega’s. Dat is een van de conclusies uit de laatste Nieuwsmonitor van het Steunpunt Media. Steunpunt media maakt regelmatig wetenschappelijke analyses van nieuwsproductie, nieuwsinhoud en mediawijsheid in Vlaanderen. Deze onderzoeken worden naar buiten gebracht via de Nieuwsmonitor. In de meest recente editie van de Nieuwsmonitor onderzocht Steunpunt Media politici uit etnisch-culturele minderheidsgroepen die in het nieuws van VRT en VTM aan bod kwamen in de periode 2003-2013. Sinds 2006 krijgen politici uit etnisch-culturele meerderheden geleidelijk aan steeds meer spreektijd. Vooral bij de  gemeenteraadsverkiezingen van 2012 was de verandering goed waarneembaar.  Lees de hele nieuwsmonitor hier.

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk