Cafe, Nieuws

Nieuwjaarscafé 12 januari 2015: Hoe ziet jouw VVOJ eruit?

De Vereniging van Onderzoeksjournalisten is pas 12,5 jaar oud, maar niet meer weg te denken. Nederland en Vlaanderen tellen honderden vasthoudende journalisten die ondanks forse tegenwerking jaar in jaar uit met kleine en grote onthullingen komen, blijkt uit de uitdijende reeks VVOJ-Jaarboeken. Tijdens de jaarlijkse conferenties laten die beginnende en gelouterde onderzoeksjournalisten zich inspireren door binnen- en buitenlandse collega’s die openhartig over hun successen én fouten spreken. Dankzij de stimulerende rol van de VVOJ is het aantal journalistieke scoops en onthullingen gegroeid, denkt de jury van De Loep.

Dat de VVOJ een succes is, blijkt ook uit het aantal leden dat snel de zevenhonderd nadert. Maar dat succes heeft schaduwkanten. De vereniging is uit z’n krachten gegroeide vrijwilligersorganisatie waar het er niet altijd even professioneel aan toe gaat, constateerde een onderzoeksteam dat de VVOJ vorig jaar heeft doorgelicht. Dat er een professionaliseringsslag nodig is, blijkt ook uit het rapport van de commissie-Davids.

Maar welke kant moet het op met die professionalisering? Voor wie is de VVOJ? Wat doet de VVOJ? Wat is de VVOJ ons waard?

De toekomst van de VVOJ ligt in handen van de leden. Daarom werpen we bij de start van het nieuwe jaar de blik vooruit. Tijdens een speciaal VVOJ Café op maandagavond 12 januari staat de visie op de eigen vereniging centraal. Een brainstorm-avond om vrijuit ideeën te spuien, naar collega’s te luisteren en de bakens te verzetten.

Robert Sikkes presenteert de uitkomsten van de leden-enquête en geeft een scherpe voorzet. Nico Haasbroek en Miro Lucassen doen hun duit in het zakje.

Kom en praat mee over onze Vereniging van Onderzoeksjournalisten!

Na afloop drinken we een Nieuwjaarsborrel op de goede voornemens.

Wanneer: Maandagavond 12 januari 2015

Tijd: 20.00 uur

Waar: Pub van Grand Café-Restaurant 1e Klas, Amsterdam Centraal, Perron 1a

Alleen toegankelijk voor VVOJ-leden; toegang gratis.

Meld je aan met een mailtje naar cafe@vvoj.org

 Leesvoer:

– Een serie aanbevelingen over de toekomst van de VVOJ is dit voorjaar gepubliceerd in een rapport van ODS (Inloggen op www.vvoj.org, surf dan naar deze pagina).

– In reactie daarop gaf Robert Sikkes een voorzet met zijn eigen analyse.

 

 

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk