Cafe, Nieuws

Mediacafé #19: Behoed ons voor de expertocratie!

Het kernenergievraagstuk, het Europese besluitvormingproces, de Lange Wapper – voorbeelden van dossiers die maatschappelijk zeer relevant, maar stuk voor stuk ook bijzonder ingewikkeld zijn. Zulke zware dossiers komen we steeds vaker tegen. Een groeiend aantal burgers ziet door de bomen het bos niet meer en voelt zich niet meer in staat deel te nemen aan het maatschappelijk debat, wat nefast is voor de democratie.

Onderschatten de media met hun almaar kortere, vereenvoudigde verslaggeving het intellect van de burger? Heeft de journalistiek zich voldoende aangepast aan de meer complexe maatschappij? Hoe moet de journalist zijn functie blijven invullen in een samenleving die steeds meer naar een expertocratie neigt? Mediacafé #19 in Gent (een initiatief van VVOJ, Fonds PascalDecroos, DeBuren i.s.m. Zebrastraat en VVJ) bevraagt de (onderzoeks)journalistieke rol in een steeds complexere maatschappij.

Onderzoeksjournaliste en politiek filosofe Tamar de Waal, bioloog-journalist Dirk Draulans (Knack) en journaliste Maxie Eckert (De Standaard), chemica van opleiding, gaan het gesprek aan. VRT-journaliste Trui De Maré, zelf juriste van opleiding, leidt het gesprek in goede banen.

Praktisch

Wanneer? Donderdag 11 december 2014 om 19u30
Waar? Zebrastraat, Zebrastraat 32, 9000 Gent

Registratie

Toegang gratis. Registratie niet verplicht, wel aanbevolen, via de website van deBuren

Gerelateerde artikelen

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. Neem deel op 27 mei 2024 om 20.00 via Google Meet. Jouw aanwezigheid en betrokkenheid zijn belangrijk voor de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk