Conferentie, Kenniscentrum

VVOJ2014 Verslag: Unseen War

Titel: Unseen War (film)
Datum: 8 november 2014
Tijd: 13:00-14:30 uur
Aantal deelnemers: 16
Verslag: Laurie Bailliu

‘Unseen War’ verkent de onzichtbaarheid van de Amerikaanse drone-oorlog in Pakistan op fysiek, moreel en politiek vlak.

De ‘ongeziene oorlog’ is een documentaire van Exposing the Invisible, een online initiatief waarin onderzoeksjournalisten, activisten en hackers samenwerken.

Aan de hand van een reeks beeldmateriaal vertelt het de persoonlijke verhalen van diegenen die werken aan de nieuwe grenzen van onderzoek.

Het digitale tijdperk heeft de manier waarop mensen informatie vinden en delen getransformeerd. Het internet biedt toegang tot tal van data en dit leidt tot nieuwe mogelijkheden in de onderzoeksjournalistiek.

Tijdens de documentaire komen journalisten, activisten en deskundigen aan het woord van binnen en buiten Pakistan. Ze verwijzen naar de gevolgen van de Amerikaanse drone-stakingen in de regio FATA.

FATA (Federally Administered Tribal Areas) zijn betekent in het Nederlands: Federaal Bestuurde Stamgebieden (FBS). Het is een Pakistaans gebied bij de grens van Afghanistan.

‘Uit een schatting, van 2008, blijkt dat 5,3 miljoen mensen in FATA zouden leven’, aldus Sadaf Baig, journaliste en onderzoekster uit Pakistan.

Er wordt hen ook gevraagd hoe het probleem beter zichtbaar kan gemaakt worden met behulp van gegevens en visualisatie.

‘Om de acties van de drones te begrijpen, is het belangrijk om de achterliggende systemen te begrijpen’, benadrukt James Bridle, schrijver en artiest uit Londen. Drones zijn gebouwd om onzichtbaar te zijn.

Momenteel zijn ze zeer zichtbaar in de media, maar tegelijk op vele vlakken ook onzichtbaar. De drone zelf vormt een leegte in het hart van de hele discussie.

‘De grens tussen onverschilligheid en onzichtbaarheid is moeilijk te onderscheiden’, aldus Noortje Marres, docent aan Goldsmiths University van Londen.

Volgens Alice K. Ross, van het bureau van onderzoeksjournalistiek, worden drones op 3 manieren ingeschakeld: bewaking, militaire gewapende drones en geheime drones.

De toestellen die worden ingezet in de derde categorie, de geheime toestellen, zijn de meest ‘gevaarlijke’.

Ze vormen geen direct gevaar, toch bestaat de hoop dat het zal aanzetten tot denken.

De grootste uitdaging is het gebrek aan informatie over bepaalde incidenten. Vooral wie gedood wordt tijdens de acties is een moeilijk punt.

De ‘grote’ namen worden vrijgegeven, alle andere worden doodgezwegen. Volgens officiële rapporten kunnen drones heel precies ingezet worden, waardoor het aantal onschuldige bevolkingsslachtoffers beperkt worden.

Na wat heronderzoek bleek deze berichtgeving niet te kloppen en zijn er al 100-en slachtoffers gevallen.

‘Dit is een programma gericht op doden. De drone-aanvallen vinden niet plaats op een slagveld. Er zijn verbeteringen in de manier waarop ze gebruikt worden, maar is dat goed genoeg?’, vraagt Ross zich af.

Wie de volledige reeks van ‘Unseen War’ wil zien kan hier terecht.

 

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk