Conferentie, Kenniscentrum

VVOJ2014 Verslag: Een blik op de toekomst

Titel: Een blik op de toekomst (afsluitende keynote toespraak)
Datum: 8 november 2014
Tijd: 15:45-17:00 uur
Spreker: David Schraven
Aantal deelnemers: ongeveer 100
Verslag: Jasper Verfaillie

Het medialandschap is volop aan het veranderen. Het is een trend die je niet enkel in Vlaanderen of Nederland ziet, maar één die zich overal ter wereld doorzet. Journalisten kunnen niet anders dan mee veranderen.

De afsluitende keynote van David Schraven paste dan ook perfect in het thema ‘In de vuurlijn’. Deze keer ging het echter niet over de Groote Oorlog of oorlogsverslaggeving, maar over het beroep journalist an sich.

David Schraven, journalist en hoofdredacteur van Correctiv, kwam zijn nieuwste project correctiv.org voorstellen.

Het is de eerste non-profit nieuwsblog in Duitsland en werkt compleet anders dan de meeste traditionele media. Schraven legt uit waarom de journalistiek het vandaag anders moet doen.

Veranderingen brengen altijd problemen met zich mee, maar ook mogelijkheden.

Schraven trekt paralellen vanuit de muziekindustrie met de journalistieke wereld.

Net als de vrije val van de verkoop van albums en singles is ook de verkoop van printmedia drastisch gedaald. Want op het internet valt alles gratis te beluisteren of te lezen.

‘Waarom zou ik voor iets betalen?’ zegt Schraven. ‘Het is toch gratis.’

Correctiv werkt daarom volgens die filosofie. Onder elk artikel op Correctiv staat er ‘Steal our story’ te lezen. Iedereen kan en mag hun verhaal stelen (mits een kleine vermelding van Correctiv weliswaar).

Een verhaal over frauduleuze kredieten verscheen zo al in een Italiaanse, Spaanse en een Zwitserse krant. Daar hoeft Schraven niets voor terug te hebben. Wil je toch voor het artikel betalen, dan kan dat via een vrijwillige gift.

‘Wij geven onze verhalen niet alleen aan de grote mediakanalen,’ zegt Schraven. ‘We geven het aan iedereen.’

Correctiv wil onderzoeksjournalistiek beoefenen in het algemeen belang over onderwerpen die iedereen aangaan zoals justitie, gezondheidszorg … Verhalen die sowieso een grote impact kunnen hebben. Dan is het veroorloofd om er enkele weken, zelfs maanden aan te werken.

‘We publiceren als we klaar zijn,’ vertelt Schraven. ‘Dan bellen we gewoon een uitgever die ons stuk wil publiceren.’ En ook daar hoeft Schraven niets voor terug te hebben.

Op dit moment bestaat de ploeg van Schraven uit ongeveer twaalf mensen en Correctiv neemt nog steeds nieuwe mensen aan. Schraven zoekt evenwel niet naar journalisten of experts, maar naar programmeurs. Die zijn nodig om de website er zo toegankelijk en trendy mogelijk te laten uitzien.

Schraven vindt dat deze nieuwe vaardigheden nodig zijn voor de toekomst van de journalistiek. Maar daar is een verandering in onderwijs voor nodig. Scholen moeten minder focussen op het schrijven en reporter worden en meer op dataverwerking en programmeren.

‘Als je deze vaardigheden niet hebt, heb je geen toekomst in de journalistiek,’ stelt Schraven het wat cru.

Maar is dit nieuwe model houdbaar? Hoe lang kan dit overleven? Voorlopig heeft Correctiv maar een honderdtal betalende leden en de staatsteun bedraagt ‘slechts’ 3 miljoen die loopt over 3 jaar.

Schraven is optimistisch; het aantal leden zal zeker nog stijgen en die staatsteun wordt toch gewoon verlengd? Volgens Schraven stroomt het geld van stichtingen en particulieren ook makkelijker binnen eens het project begonnen is en mensen een duidelijk zicht krijgen op wat je aan het doen bent.

En wanneer ben je dan succesvol?

‘Als je goede verhalen hebt,’ antwoordt Schraven. Want daar draait het voor hem uiteindelijk om: Goede verhalen.

‘Schrijf je verhaal en probeer het dan te verkopen,’ zegt Schraven.

Met een goed verhaal gaat dat natuurlijk een stuk makkelijker.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk