Nieuws

Congres Kortrijk begonnen

‘De combinatie van oorlogen onderzoek haalt het beste in journalisten naar boven,’ zei VVOJ directeur Margo Smit vanmorgen in haar openingstoespraak van het jaarlijkse verenigingscongres in het Vlaamse Kortrijk. Dit jaar is het thema van het  congres oorlog en conflict, mede naar aanleiding van de gedenkdag van het begin van de Eerste Wereldoorlog, deze week precies honderd jaar geleden.

Bekijk hier de eerste congresverslagen, foto’s, video’s en presentaties

Tegenover een publiek van ruim vierhonderd op de campus van de Hogeschool West-Vlaanderen, sprak Margo Smit over de vaak gecompliceerde omstandigheden waarin onderzoeksjournalisten hun werk doen.

“Waar informatie verspreid wordt, zal de onderzoeker die vinden en duiden. Met de moed van de frontsoldaat en de wijsheid van de analyticus moeten we blijven graven en waarheid vinden,” aldus Smit.

Keynote speaker Jeroen Akkermans, correspondent in oorlogsgebieden voor RTL, gaf vervolgens zijn visie op het vak. Na de pauze volgde een speciale presentatie van  Francesca Panetta, werkzaam bij The Guardian.

Vanaf het middaguur tot zaterdagavond vinden er in Kortrijk tientallen lezingen, workshops en trainingen plaats. Oorlogsverslaggeving en onderzoeksjournalistiek zijn dit jaar het centrale thema. Tegelijkertijd blijft er ruimte voor tal van andere thema’s, waaronder onderwijs en gezondheidszorg.

Vrijdagavond wordt tijdens het traditionele congresdiner De Loep uitgereikt, de prijs voor de beste onderzoeksjournalistieke producties in Nederland en Vlaanderen van 2014. Naar verwachting zal rond 23:00 uur bekend zijn wie de winnaars van deze prestigieuze prijs zijn.

Het congres in Kortijk begon eigenlijk al op donderdag, met enerzijds een bootcamp data- en digitale journalistiek en anderzijds een excursie (voor een beperkt aantal deelnemers) naar het Flanders Fields Museum in Ieper. Daar werd een korte presentatie gegeven over journalistiek tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na het bezoek aan het museum volgde een busreis met twee gidsen langs de slagvelden van de ‘Grote Oorlog’

Het congres in Kortrijk duurt tot zaterdagavond. David Schraven zal in zijn afsluitende toespraak aan het eind van de middag vertellen hoe hij de toekomst van de onderzoeksjournalistiek ziet.

Houd deze website in de gaten voor meer informatie over het congres, De Loep en meer. Vrijdag en zaterdag worden de eerste foto’s van het congres ook al online geplaatst.

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk