Nieuws

Congres Kortrijk begonnen

‘De combinatie van oorlogen onderzoek haalt het beste in journalisten naar boven,’ zei VVOJ directeur Margo Smit vanmorgen in haar openingstoespraak van het jaarlijkse verenigingscongres in het Vlaamse Kortrijk. Dit jaar is het thema van het  congres oorlog en conflict, mede naar aanleiding van de gedenkdag van het begin van de Eerste Wereldoorlog, deze week precies honderd jaar geleden.

Bekijk hier de eerste congresverslagen, foto’s, video’s en presentaties

Tegenover een publiek van ruim vierhonderd op de campus van de Hogeschool West-Vlaanderen, sprak Margo Smit over de vaak gecompliceerde omstandigheden waarin onderzoeksjournalisten hun werk doen.

“Waar informatie verspreid wordt, zal de onderzoeker die vinden en duiden. Met de moed van de frontsoldaat en de wijsheid van de analyticus moeten we blijven graven en waarheid vinden,” aldus Smit.

Keynote speaker Jeroen Akkermans, correspondent in oorlogsgebieden voor RTL, gaf vervolgens zijn visie op het vak. Na de pauze volgde een speciale presentatie van  Francesca Panetta, werkzaam bij The Guardian.

Vanaf het middaguur tot zaterdagavond vinden er in Kortrijk tientallen lezingen, workshops en trainingen plaats. Oorlogsverslaggeving en onderzoeksjournalistiek zijn dit jaar het centrale thema. Tegelijkertijd blijft er ruimte voor tal van andere thema’s, waaronder onderwijs en gezondheidszorg.

Vrijdagavond wordt tijdens het traditionele congresdiner De Loep uitgereikt, de prijs voor de beste onderzoeksjournalistieke producties in Nederland en Vlaanderen van 2014. Naar verwachting zal rond 23:00 uur bekend zijn wie de winnaars van deze prestigieuze prijs zijn.

Het congres in Kortijk begon eigenlijk al op donderdag, met enerzijds een bootcamp data- en digitale journalistiek en anderzijds een excursie (voor een beperkt aantal deelnemers) naar het Flanders Fields Museum in Ieper. Daar werd een korte presentatie gegeven over journalistiek tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na het bezoek aan het museum volgde een busreis met twee gidsen langs de slagvelden van de ‘Grote Oorlog’

Het congres in Kortrijk duurt tot zaterdagavond. David Schraven zal in zijn afsluitende toespraak aan het eind van de middag vertellen hoe hij de toekomst van de onderzoeksjournalistiek ziet.

Houd deze website in de gaten voor meer informatie over het congres, De Loep en meer. Vrijdag en zaterdag worden de eerste foto’s van het congres ook al online geplaatst.

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk