Nieuws

VVOJ-ledenaanbieding: boek Nederlandse tv journalistiek

Leden van de VVOJ kunnen gebruik maken van een speciale korting bij de aanschaf van het boek Televisiejournalistiek in de jaren vijftig en zestig. Achter het Nieuws en de geboorte van de actualiteitenrubriek van Mirjam Prenger. Het boek is een studie over de geschiedenis Nederlandse televisiejournalistiek, en richt zich met name op het ontstaan en de ontwikkeling van actualiteitenrubrieken. Wat leidde tot deze vernieuwing in het medialandschap van toen? Centraal in de studie staan twee destijds toonaangevende programma’s VARA’s Achter het nieuws en grote concurrent van KRO’s Brandpunt.

Prenger belicht aan de hand van destijds opzienbarende uitzendingen hoe Vara’s Achter het nieuws berichtte over controversiële onderwerpen als homoseksualiteit, abortus en oorlogsmisdaden gepleegd door Nederlandse militairen, en hoe onafhankelijk de journalisten feitelijk opereerden in hun politieke verslaggeving. In deze studie komt niet alleen de rol van de betreffende journalisten, maar ook de invloed van technologische ontwikkelingen, publieke verwachtingen, de institutionele context en journalistieke voorbeelden elders in de wereld aan bod.

Reguliere prijs: € 37,50. VVOJ-ledenprijs: € 30,00 (inclusief BTW en verzendkosten). Maak dit bedrag over naar rekeningnummer t.n.v. Uitgeverij AMB te Diemen o.v.v. actienummer 902-12444, dan wordt het boek opgestuurd.

Mirjam Prenger, Televisiejournalistiek in de jaren vijftig en zestig. Achter het Nieuws en de geboorte van de actualiteitenrubriek, AMB, Diemen, 2014, isbn 97890 79700 73 8, 426 pp., publicatiedatum: 7 november 2014. Meer informatie over de studie staat hier.

 

 

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk