Nieuws

VVOJ-ledenaanbieding: boek Nederlandse tv journalistiek

Leden van de VVOJ kunnen gebruik maken van een speciale korting bij de aanschaf van het boek Televisiejournalistiek in de jaren vijftig en zestig. Achter het Nieuws en de geboorte van de actualiteitenrubriek van Mirjam Prenger. Het boek is een studie over de geschiedenis Nederlandse televisiejournalistiek, en richt zich met name op het ontstaan en de ontwikkeling van actualiteitenrubrieken. Wat leidde tot deze vernieuwing in het medialandschap van toen? Centraal in de studie staan twee destijds toonaangevende programma’s VARA’s Achter het nieuws en grote concurrent van KRO’s Brandpunt.

Prenger belicht aan de hand van destijds opzienbarende uitzendingen hoe Vara’s Achter het nieuws berichtte over controversiële onderwerpen als homoseksualiteit, abortus en oorlogsmisdaden gepleegd door Nederlandse militairen, en hoe onafhankelijk de journalisten feitelijk opereerden in hun politieke verslaggeving. In deze studie komt niet alleen de rol van de betreffende journalisten, maar ook de invloed van technologische ontwikkelingen, publieke verwachtingen, de institutionele context en journalistieke voorbeelden elders in de wereld aan bod.

Reguliere prijs: € 37,50. VVOJ-ledenprijs: € 30,00 (inclusief BTW en verzendkosten). Maak dit bedrag over naar rekeningnummer t.n.v. Uitgeverij AMB te Diemen o.v.v. actienummer 902-12444, dan wordt het boek opgestuurd.

Mirjam Prenger, Televisiejournalistiek in de jaren vijftig en zestig. Achter het Nieuws en de geboorte van de actualiteitenrubriek, AMB, Diemen, 2014, isbn 97890 79700 73 8, 426 pp., publicatiedatum: 7 november 2014. Meer informatie over de studie staat hier.

 

 

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk