Biografie

Otto Volgenant

Otto VolgenantOtto Volgenant (1969) is sinds 1993 advocaat. Hij studeerde aan de VU en rondde in 1997 cum laude  de postdoctorale opleiding Informaticarecht af. Otto is partner bij Boekx Advocaten, Media & IP.

Otto is een toonaangevende advocaat op het gebied van mediarecht, internet, intellectueel eigendomsrecht, reclame en entertainmentrecht. Zijn cliënten zijn uitgevers, omroepen, journalisten, internetbedrijven, reclamebureaus en tv-producenten. Otto publiceert regelmatig over de vele kanten van zijn vakgebied. Otto staat zijn cliënten bij in spraakmakende zaken, waarbij vaak de persvrijheid centraal staat. Hij is één van de zeer weinige Nederlandse advocaten die een zaak heeft bepleit – én heeft gewonnen – bij de Grote Kamer van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg: de bekende zaak Sanoma v. Nederland . Naar aanleiding van deze zaak moet journalistieke bronbescherming in Nederland een wettelijke basis krijgen.

Naast zijn werk als advocaat is Otto bestuurslid van de Vereniging voor Media- en Communicatierecht en voorzitter van de Studiecommissie Bronbescherming. Verder is hij is actief betrokken bij de Stichting Advocaten voor Advocaten, en komt hij op voor de belangen van buitenlandse advocaten die hun beroep niet in vrijheid en onafhankelijkheid kunnen uitoefenen.

Links:
Partner bij Boekx Advocaten Media & IP
Otto Volgenant op Twitter
Otto Volgenantt op LinkedIn

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk