Biografie

Korneel de Rynck

Korneel de RynckKorneel De Rynck (1986, Kortrijk) is historicus, master internationale politiek en schrijver. Hij studeerde Moderne Geschiedenis aan de KULAK en KU Leuven en ontving de Vlaamse Scriptieprijs 2008 voor zijn scriptie Nicht alles war gut, aber vieles war besserEen verklaring van de Ostidentität en de nostalgie naar de DDR in het huidige Oost-Duitsland (1990-2008).

Daarna werd hij Master in de Vergelijkende en Internationale Politiek (KU Leuven). Hij verrichtte onderzoek in de Palestijnse Westelijke Jordaanoever en in Israël voor een nieuwe thesis, Us here, them there. Is er Apartheid in Israël en de Westbank?. De scriptie werd ingekort tot een MO*-paper.

In oktober 2011 verscheen zijn boekdebuut, De tuin van Tito. Een reis langs de spoorlijn Belgrado-Sarajevo(EPO). Voor dit project kreeg hij financiële steun van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten (Nederland) en het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek. Het boek werd zeer positief onthaald in de media, won de Groene Waterman-publieksprijs en werd genomineerd voor de VPRO Bob den Uyl-prijs voor het beste Nederlandstalige reisboek. Er volgde ook een lezingentournee.

Zijn tweede boek, IJzeren oogst. Een reis door Europa en de Grote Oorlog (De Bezige Bij Antwerpen), verscheen in maart 2014, naar aanleiding van de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Hierbij kreeg hij de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Links:
Korneel de Rynck op LinkedIn
Website Korneel de Rynck

 

 

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk