Biografie

Pieter Knapen

Pieter KnapenPieter Knapen (10 juni 1959) leidde van 2007 tot 2009 als algemeen hoofdredacteur de hoofdredactie van de Vlaamse Radio- en Televisieomroep. In 2009 werd hij strategisch verantwoordelijke kwaliteitszorg voor de VRT en werd hij opgevolgd door Liesbet Vrieleman.

Pieter Knapen studeerde godsdienstwetenschappen en politieke en sociale wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Vanaf 1988 werkte hij voor de VRT, eerst als radiojournalist. In 1992 versloeg hij de troepenontplooiing van de VN-vredesmacht in Somalië. Hij was jarenlang interviewer en eindredacteur bij Voor de dag bij Radio 1. In 2001 werd hij eindredacteur van het ochtendnieuws op de radio, in 2004 hoofdredacteur van de online redactie. In 2007 werd hij de algemeen hoofdredacteur. In die functie zetelde hij ook in de Vlaamse Raad voor de Journalistiek.

In april 2010 verliet Knapen de VRT. Hij stapte over naar de KU Leuven, om er directeur te worden van de communicatiedienst. In september 2013 werd hij door de KU Leuven ontslagen. De communicatiedienst werd ook opgesplitst en de directeursfunctie werd geschrapt als deel van een reorganisatie van de rectorale diensten.

Eind november 2013 kondigde het Vlaams Agentschap voor Onderwijscommunicatie aan dat Knapen op 2 december 2013 directeur wordt van KlasCement, een Vlaamse educatieve portaalsite. Hij volgt er Hans De Four op.

Links:
Pieter Knapen op Twitter
Pieter Knapen op LinkedIn

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk