Biografie

Mashid Mohadjerin (English)

Mashid Mohadjerin is an Iranian born photojournalist and portrait photographer currently based in Belgium where she received her Master in Fine Arts at the Royal Academy in Antwerp in 2002. Her award winning work is exhibited internationally and has been published in The New York Times and Lens Blog, Newsweek, Le Monde, La Domenica di Repubblica, BBC Online, GlobalPost, The Wall Street Journal, de Morgen Magazine, de Standaard Magazine, De Volkskrant, BBC online, The Globe & Mail, Greenpeace Magazine, MSF (Doctors Without Borders), Oxfam, Amnesty Journal, Mondiaal magazine, among others.

Mashid has been the recipient of numerous awards among which first place in the 2009 World Press Photo Contemporary Issues category, International Photography Award, Prix de La Photo, and International Talent Support VII in Italy. Her work was shown at Aperture Gallery in New York, at the Wandsworth Museum in London, Noorderlicht Photo festival in Holland, FotoLeggendo in Italy, Palm Springs Photo Festival in California, and around Central Asia.

Her work focuses primarily on identity issues and the human condition, drawn to these subjects because of her own experience of living in different parts of the world.  She has turned her camera to subjects such as migration, minority groups, and the socially displaced, and she has occasionally found herself in humanitarian disaster zones. Mashid’s work has taken her to Central Asia, West Africa, the Middle East, Europe and throughout the United States.

Mashid’s personal projects include “Left Behind”, a portrait based photo-essay on the wives and families of Tajik migrant workers in Tajikistan in 2007 (The New York Times Lens Blog, Global Post, Noorderlicht Photo Festival in the Netherlands, International Talent Support in Italy, I.O.M. traveling exhibition, among others), “Boat Migrants,” a photo essay on Sub-Saharan Africans’ perilous crossing from the coast of Libya to the Italian island of Lampedusa (La Repubblica/La Domenica 2009, 1st Prize World Press Photo Award, FotoLeggendo Festival in Italy, among others), “Trafficking of Women in Europe,” a photo-essay on young women, victims of human trafficking from Romania and Bulgaria, lured to northern Europe by traffickers with the promise of better paid jobs (DM magazine 2011, King Boudewijn Foundation Grant) and more recently “Native American Youth in Oklahma,” a photo-essay on native youth, struggling to maintain their culture and traditions.

Mashid was based in New York, United States from 2006 to 2012. Currently based in Antwerp, Belgium, she is working on a project in the Middle East.

Links:
Website Mashid Mohadjerin
Mashid Mohadjerin op LinkedIn

 

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk