Biografie

Marnix Koolhaas

Marnix KoolhaasMarnix Koolhaas (1960) is communicatiehistoricus en journalist. In 1988 studeerde hij aan de Universiteit van Amsterdam af op een onderzoek naar de na-oorlogse zuivering  van het radio- omroeppersoneel.

Koolhaas werkt sinds 1985 als documentairemaker en radiopresentator. Hij was onder meer presentator en hoofdredacteur van het radioprogramma OVT (al 27 jaar elke zondag van 10 tot 12 op Radio 1). Tegenwoordig is hij eindredacteur van de NPOGeschiedenis.nl, de historische portal van de Publieke Omroep. Ook is hij redacteur van het programma Andere Tijden Sport.

Koolhaas maakte diverse documentaires over journalistiek-historische onderwerpen, waaronder de geschiedenis van de VPRO, de Nederlandse omroep tijdens de oorlog en de geschiedenis van dagblad De Waarheid. Ook publiceerde hij over de komst van tv in Nederland, en over radiopionier Hanso à Steringa Idzerda. Vanaf augustus 2014 reconstrueert hij voor NPOGeschiedenis de “unembedded” oorlogsreportages die de toen 23-jarige journalist Lambertus Mokveld vanaf het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 vanuit België schreef voor het dagblad De Tijd. Bovendien speelde Mokveld een tot heden onbekende rol als onderzoeksjournalist, met name naar de oorlogsmisdaden door Duitsers gepleegd tijdens hun opmars door België.

Voor zijn werk werd Koolhaas onder meer bekroond met de Grenzeloos Geluid-award, de Zilveren Reissmicrofoon, de Prix Italia en De Tegel. Ook was hij de initiator van de Herman Kuiphof Wisselbeker, een prijs voor Nederlandse sportdocumentaires en -reportages. Daarnaast publiceerde hij boeken over de vervolging en castratie van homoseksuelen in Nederland, over de toerrijders in de Elfstedentocht van 1963, en over de Schaatscultuur van Nederland. Sinds 2011 is Koolhaas jurylid van De Loep.

Links:
NPOGeschiedenis.nl
Nederlands eerste oorlogscorrespondent en onderzoeksjournalist Lambertus Mokveld
Marnix Koolhaas op Twitter
Marnix Koolhaas op LinkedIn

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk