Biografie

Frits van Exter

Frits van ExterFrits van Exter (1955) is een Nederlands journalist en hoofdredacteur. Na de School voor Journalistiek ging Van Exter in 1978 bij het dagblad Trouw werken. Hij was achtereenvolgens stadsverslaggever in Amsterdam, algemeen verslaggever, buitenlandredacteur, chef buitenlandredactie en redacteur bij de zaterdagse bijlage. In 1996 werd hij adjunct-hoofdredacteur, twee jaar later hoofdredacteur.In 1992 won hij de Prijs voor de Dagbladjournalistiek met een reeks reportages over de verhoudingen tussen Noord en Zuid, aan de hand van twee landen (Ghana en Nederland en één product (cacao)). Op 1 april 2007 nam hij afscheid als hoofdredacteur. Sindsdien is hij bij PCM-Uitgevers belast met verschillende redactionele projecten. Hij was initiatiefnemer en bestuurslid van de Stichting Jaarprijzen voor de Journalistiek, die in 2007 de eerste Tegels uitreikte voor de beste journalistieke prestaties.
Op 1 april 2007 trad hij terug als hoofdredacteur van Trouw. Hij werd bij PCM Uitgevers belast met verschillende redactionele projecten, waaronder de begeleiding van de redacties van uitgeverij Kidsweek. In 2008 werd hij tevens tijdelijk adviseur van de hoofdredactie van het gratis dagblad DAG.
In september 2008 volgde hij Emile Fallaux op als hoofdredacteur van opinieblad Vrij Nederland.

Links:
Frits van Exter op Twitter
Frits van Exter op LinkedIn

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk