Biografie

Arjen Kamphuis

Arjan KamphuisArjen studeerde natuurwetenschappen aan de universiteit van Utrecht en werkte voor IBM en Twynstra Gudde als IT-architect, trainer en
IT-strategie adviseur. Hij is gecertificeerd IT-auditor en informatiebeveiligingsexpert (CISA, CISM).

Sinds 2002 is Arjen actief betrokken bij IT-strategie van diverse landen en geeft direct advies aan de parlementen en ministers van diverse landen in de EU en daarbuiten. Momenteel is hij een van drie technische leden van de Commissie van Beek die in opdracht van Minister Plasterk onderzoek doet naar elektronische ondersteuning van het kiesproces.

Sinds 2009 traint Arjen journalisten en andere professionals in praktische informatie-beveiliging en contra-surveillance methoden zodat zij zich kunnen beschermen tegen bedrijfs- en statelijke digitale spionage. Dat dit hard nodig is ook in de westerse wereld is door de onthullingen van Edward Snowden de laatste anderhalf jaar gebleken.

In opdracht van het Britse Centre for Investigative Journalism schreef hij in de zomer van 2014 het Handbook ‘Information security for journalists’ dat als gratis e-book gedownload kan worden van de website van het CIJ.

Publicaties en radio- en TV-interviews staan op zijn blog: http://gendo.nl/blog/arjen

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk