Biografie

Arjen Kamphuis

Arjan KamphuisArjen studeerde natuurwetenschappen aan de universiteit van Utrecht en werkte voor IBM en Twynstra Gudde als IT-architect, trainer en
IT-strategie adviseur. Hij is gecertificeerd IT-auditor en informatiebeveiligingsexpert (CISA, CISM).

Sinds 2002 is Arjen actief betrokken bij IT-strategie van diverse landen en geeft direct advies aan de parlementen en ministers van diverse landen in de EU en daarbuiten. Momenteel is hij een van drie technische leden van de Commissie van Beek die in opdracht van Minister Plasterk onderzoek doet naar elektronische ondersteuning van het kiesproces.

Sinds 2009 traint Arjen journalisten en andere professionals in praktische informatie-beveiliging en contra-surveillance methoden zodat zij zich kunnen beschermen tegen bedrijfs- en statelijke digitale spionage. Dat dit hard nodig is ook in de westerse wereld is door de onthullingen van Edward Snowden de laatste anderhalf jaar gebleken.

In opdracht van het Britse Centre for Investigative Journalism schreef hij in de zomer van 2014 het Handbook ‘Information security for journalists’ dat als gratis e-book gedownload kan worden van de website van het CIJ.

Publicaties en radio- en TV-interviews staan op zijn blog: http://gendo.nl/blog/arjen

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk