Nieuws

Enquête platform freelance onderzoeksjournalistiek

In het kader van haar afstudeeronderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam ontwikkelt onderzoeksjournaliste en informatiespecialist Ester Versloot een mogelijk nieuw verdienmodel voor freelance (onderzoeks)journalisten: een platform waarop onderzoeksdossiers tegen betaling beschikbaar komen voor redacties. Zij vraagt daartoe de leden van de VVOJ een paar minuten van hun (bekend kostbare) tijd.

Na het afronden en publiceren van een onderzoeksverhaal blijven journalisten veelal met nog een dossier vol interessante maar ongebruikte informatie zitten. Zou die niet ook te gelde gemaakt kunnen worden, vraagt Versloot zich af: “Stelt u zich eens voor dat er een mogelijkheid is om uw onderzoeksdossiers te kunnen verkopen aan redacties! In mijn onderzoek vraag ik mij af aan welke factoren een dergelijk platform moet voldoen om succesvol te zijn.”

Om daar achter te komen legt Versloot deze vraag voor aan onder meer de leden van de VVOJ, door middel van een enquête. De eindresultaten van het onderzoek zullen in februari 2015 in haar scriptie worden gepubliceerd. Belangstellenden kunnen aan het eind van de enquête aangeven op de hoogte te willen blijven.

Wil je meewerken, dan kun je hier rechtstreeks doorklikken naar de enquete.

Gerelateerde artikelen

Is er een manier waarop pers en pr constructiever kunnen samenwerken? Die vraag stond centraal in de gesprekken die Zembla-onderzoeksjournalist Ton van der Ham voerde met ‘de andere kant’.

De trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek (LROJ) heeft een nieuwe opzet: vanaf nu gaan we die een paar keer per jaar in de regio organiseren. De eerste LROJ ‘nieuwe stijl’ is op vrijdagmiddag 14 april (14.00-17.30 uur) in Breda.

 

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk