Nieuws

Enquête platform freelance onderzoeksjournalistiek

In het kader van haar afstudeeronderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam ontwikkelt onderzoeksjournaliste en informatiespecialist Ester Versloot een mogelijk nieuw verdienmodel voor freelance (onderzoeks)journalisten: een platform waarop onderzoeksdossiers tegen betaling beschikbaar komen voor redacties. Zij vraagt daartoe de leden van de VVOJ een paar minuten van hun (bekend kostbare) tijd.

Na het afronden en publiceren van een onderzoeksverhaal blijven journalisten veelal met nog een dossier vol interessante maar ongebruikte informatie zitten. Zou die niet ook te gelde gemaakt kunnen worden, vraagt Versloot zich af: “Stelt u zich eens voor dat er een mogelijkheid is om uw onderzoeksdossiers te kunnen verkopen aan redacties! In mijn onderzoek vraag ik mij af aan welke factoren een dergelijk platform moet voldoen om succesvol te zijn.”

Om daar achter te komen legt Versloot deze vraag voor aan onder meer de leden van de VVOJ, door middel van een enquête. De eindresultaten van het onderzoek zullen in februari 2015 in haar scriptie worden gepubliceerd. Belangstellenden kunnen aan het eind van de enquête aangeven op de hoogte te willen blijven.

Wil je meewerken, dan kun je hier rechtstreeks doorklikken naar de enquete.

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk