Cafe, Nieuws

VVOJ Café 20 oktober Online onderzoeksjournalistiek: onvolwassen of overvraagd?

De Loep voor digitale producties is bestemd voor onderzoeksjournalisten die de toegevoegde waarde van publiceren op internet volledig weten uit te buiten. Van prijswinnaars wordt niet alleen verwacht dat ze digitale onderzoeksmiddelen aanwenden om informatie te verzamelen en te verwerken, maar ook dat ze aan digital storytelling doen.

De Digitale Loep wordt dit jaar – net als in 2013 – niet uitgereikt. De jury heeft twaalf inzendingen gewogen en te licht bevonden. Net als vorig jaar worden er wel twee inzendingen (van De Correspondent en Altijd Wat Monitor) beloond met een kleine stimuleringsprijs. Wat is er aan de hand? Is de online onderzoeksjournalistiek nog te onvolwassen of hebben we overspannen verwachtingen van de mogelijkheden van internetjournalistiek?

Maandag 20 oktober is het VVOJ-café te gast bij De Correspondent en bespreken we de stand van de online onderzoeksjournalistiek in Nederland aan de hand van praktijkvoorbeelden. Samen met de makers van de producties die dit jaar niet genomineerd zijn voor de digitale Loep, maar wel een VVOJ-stimuleringsprijs krijgen. Wat gaat er goed, wat kan er beter en wat is er voor nodig om in Nederland online onderzoeksproducties te maken die wel prijzenswaardig zijn?

Sprekers:
Stephan Okhuijsen, voorzitter van de Vereniging Online Journalisten Nederland. De VOJN reikte dit jaar wel awards uit aan  internetjournalisten.
Bastiaan Hetebrij en Ronald Sistermans van Altijd Wat Monitor, makers van Politiewaarismijnaangifte.
Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis van De Correspondent, makers van Big Business is watching you.

Wanneer: maandagavond 20 oktober, 20.00 uur (deur open om 19.30 uur)
Waar: De Correspondent, Weesperzijde 94, Amsterdam (vlakbij metrohalte Wibautstraat)
Entree: Gratis voor leden van de VVOJ, niet-leden betalen 5 euro. Bij overaanmelding krijgen leden voorrang.
Aanmelden: Meld je aan met een mailtje naar cafe@vvoj.org.

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk