Cafe, Nieuws

VVOJ Café 20 oktober Online onderzoeksjournalistiek: onvolwassen of overvraagd?

De Loep voor digitale producties is bestemd voor onderzoeksjournalisten die de toegevoegde waarde van publiceren op internet volledig weten uit te buiten. Van prijswinnaars wordt niet alleen verwacht dat ze digitale onderzoeksmiddelen aanwenden om informatie te verzamelen en te verwerken, maar ook dat ze aan digital storytelling doen.

De Digitale Loep wordt dit jaar – net als in 2013 – niet uitgereikt. De jury heeft twaalf inzendingen gewogen en te licht bevonden. Net als vorig jaar worden er wel twee inzendingen (van De Correspondent en Altijd Wat Monitor) beloond met een kleine stimuleringsprijs. Wat is er aan de hand? Is de online onderzoeksjournalistiek nog te onvolwassen of hebben we overspannen verwachtingen van de mogelijkheden van internetjournalistiek?

Maandag 20 oktober is het VVOJ-café te gast bij De Correspondent en bespreken we de stand van de online onderzoeksjournalistiek in Nederland aan de hand van praktijkvoorbeelden. Samen met de makers van de producties die dit jaar niet genomineerd zijn voor de digitale Loep, maar wel een VVOJ-stimuleringsprijs krijgen. Wat gaat er goed, wat kan er beter en wat is er voor nodig om in Nederland online onderzoeksproducties te maken die wel prijzenswaardig zijn?

Sprekers:
Stephan Okhuijsen, voorzitter van de Vereniging Online Journalisten Nederland. De VOJN reikte dit jaar wel awards uit aan  internetjournalisten.
Bastiaan Hetebrij en Ronald Sistermans van Altijd Wat Monitor, makers van Politiewaarismijnaangifte.
Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis van De Correspondent, makers van Big Business is watching you.

Wanneer: maandagavond 20 oktober, 20.00 uur (deur open om 19.30 uur)
Waar: De Correspondent, Weesperzijde 94, Amsterdam (vlakbij metrohalte Wibautstraat)
Entree: Gratis voor leden van de VVOJ, niet-leden betalen 5 euro. Bij overaanmelding krijgen leden voorrang.
Aanmelden: Meld je aan met een mailtje naar cafe@vvoj.org.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk