Cafe, Nieuws

VVOJ Café 20 oktober Online onderzoeksjournalistiek: onvolwassen of overvraagd?

De Loep voor digitale producties is bestemd voor onderzoeksjournalisten die de toegevoegde waarde van publiceren op internet volledig weten uit te buiten. Van prijswinnaars wordt niet alleen verwacht dat ze digitale onderzoeksmiddelen aanwenden om informatie te verzamelen en te verwerken, maar ook dat ze aan digital storytelling doen.

De Digitale Loep wordt dit jaar – net als in 2013 – niet uitgereikt. De jury heeft twaalf inzendingen gewogen en te licht bevonden. Net als vorig jaar worden er wel twee inzendingen (van De Correspondent en Altijd Wat Monitor) beloond met een kleine stimuleringsprijs. Wat is er aan de hand? Is de online onderzoeksjournalistiek nog te onvolwassen of hebben we overspannen verwachtingen van de mogelijkheden van internetjournalistiek?

Maandag 20 oktober is het VVOJ-café te gast bij De Correspondent en bespreken we de stand van de online onderzoeksjournalistiek in Nederland aan de hand van praktijkvoorbeelden. Samen met de makers van de producties die dit jaar niet genomineerd zijn voor de digitale Loep, maar wel een VVOJ-stimuleringsprijs krijgen. Wat gaat er goed, wat kan er beter en wat is er voor nodig om in Nederland online onderzoeksproducties te maken die wel prijzenswaardig zijn?

Sprekers:
Stephan Okhuijsen, voorzitter van de Vereniging Online Journalisten Nederland. De VOJN reikte dit jaar wel awards uit aan  internetjournalisten.
Bastiaan Hetebrij en Ronald Sistermans van Altijd Wat Monitor, makers van Politiewaarismijnaangifte.
Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis van De Correspondent, makers van Big Business is watching you.

Wanneer: maandagavond 20 oktober, 20.00 uur (deur open om 19.30 uur)
Waar: De Correspondent, Weesperzijde 94, Amsterdam (vlakbij metrohalte Wibautstraat)
Entree: Gratis voor leden van de VVOJ, niet-leden betalen 5 euro. Bij overaanmelding krijgen leden voorrang.
Aanmelden: Meld je aan met een mailtje naar cafe@vvoj.org.

Gerelateerde artikelen

De trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek (LROJ) heeft een nieuwe opzet: vanaf nu gaan we die een paar keer per jaar in de regio organiseren. De eerste LROJ ‘nieuwe stijl’ is op vrijdagmiddag 14 april (14.00-17.30 uur) in Breda.

 

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk