Nieuws

Legebeke Legaat: het rendement van de reconstructie

Zoals gebruikelijk strijkt het Legebeke Legaat weer neer op de VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek, op zaterdag 8 november, tussen 10.30 en 12 uur in de Aula Major van Hogeschool West-Vlaanderen HoWest. Met dit jaar alle aandacht voor het ambacht van de reconstructie.

Hoe maak je die tweede versie van de geschiedenis? Loont het om te wachten met een onderzoek of moet je er al snel bij zijn? Wie spreek je wanneer en hoe trek je onwillige ooggetuigen over de streep? Vijf gerenommeerde collega’s delen hun slimste strategieën en hun beste tips.

Janny Groen (De Volkskrant) weet al jaren binnen te komen in bijzondere werelden – van jihadisten tot Hofstadgroep-vrouwen – en die met fijne pen voor de lezer te reconstrueren.

Luc Pauwels (VRT) schreef met collega Wim VandenEynde een geruchtmakende reconstructie van het politieke leven van Johan Vandelanotte. Het kostte hem nog net niet zijn baan…

Stefan Heijdendael (VPRO Argos) maakte een prachtige reconstructie van (de falende hulpverlening bij) de Hercules-ramp, waarvoor hij de Prix Europa kreeg. Hij weet alles van reconstrueren in geluid.

Jos van Dongen (Zembla) maakte talloze reconstructies: van bouwfraude tot clusterbombeleggingen, Van Dongen weet hoe je met een secure reconstructie optimaal effect bereikt.

– Eric Smit (Follow the Money), die vertelt hoe hij – zonder medewerking, om het maar zacht te zeggen – de carrière van Nina Brink kon reconstrueren.

Legaat-voorzitter Ad van Liempt trapt af met een vlammende column, de presentatie is in de kundige handen van Chris Keijne (VPRO).

Gerelateerde artikelen

Al zo’n twee decennia lang inspireren Journalismfund Europe en Thomas More Hogeschool Mechelen mensen om via het postgraduaat Internationale Researchjournalistiek hun stap in de onderzoeksjournalistiek te wagen. De eenjarige opleiding serveert niet alleen de beste tools, technieken en onderzoeksmethoden, maar zet ook in op schrijfvaardigheid en cross-border samenwerkingen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk