Nieuws

Legebeke Legaat: het rendement van de reconstructie

Zoals gebruikelijk strijkt het Legebeke Legaat weer neer op de VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek, op zaterdag 8 november, tussen 10.30 en 12 uur in de Aula Major van Hogeschool West-Vlaanderen HoWest. Met dit jaar alle aandacht voor het ambacht van de reconstructie.

Hoe maak je die tweede versie van de geschiedenis? Loont het om te wachten met een onderzoek of moet je er al snel bij zijn? Wie spreek je wanneer en hoe trek je onwillige ooggetuigen over de streep? Vijf gerenommeerde collega’s delen hun slimste strategieën en hun beste tips.

Janny Groen (De Volkskrant) weet al jaren binnen te komen in bijzondere werelden – van jihadisten tot Hofstadgroep-vrouwen – en die met fijne pen voor de lezer te reconstrueren.

Luc Pauwels (VRT) schreef met collega Wim VandenEynde een geruchtmakende reconstructie van het politieke leven van Johan Vandelanotte. Het kostte hem nog net niet zijn baan…

Stefan Heijdendael (VPRO Argos) maakte een prachtige reconstructie van (de falende hulpverlening bij) de Hercules-ramp, waarvoor hij de Prix Europa kreeg. Hij weet alles van reconstrueren in geluid.

Jos van Dongen (Zembla) maakte talloze reconstructies: van bouwfraude tot clusterbombeleggingen, Van Dongen weet hoe je met een secure reconstructie optimaal effect bereikt.

– Eric Smit (Follow the Money), die vertelt hoe hij – zonder medewerking, om het maar zacht te zeggen – de carrière van Nina Brink kon reconstrueren.

Legaat-voorzitter Ad van Liempt trapt af met een vlammende column, de presentatie is in de kundige handen van Chris Keijne (VPRO).

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk