Nieuws

Legebeke Legaat: het rendement van de reconstructie

Zoals gebruikelijk strijkt het Legebeke Legaat weer neer op de VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek, op zaterdag 8 november, tussen 10.30 en 12 uur in de Aula Major van Hogeschool West-Vlaanderen HoWest. Met dit jaar alle aandacht voor het ambacht van de reconstructie.

Hoe maak je die tweede versie van de geschiedenis? Loont het om te wachten met een onderzoek of moet je er al snel bij zijn? Wie spreek je wanneer en hoe trek je onwillige ooggetuigen over de streep? Vijf gerenommeerde collega’s delen hun slimste strategieën en hun beste tips.

Janny Groen (De Volkskrant) weet al jaren binnen te komen in bijzondere werelden – van jihadisten tot Hofstadgroep-vrouwen – en die met fijne pen voor de lezer te reconstrueren.

Luc Pauwels (VRT) schreef met collega Wim VandenEynde een geruchtmakende reconstructie van het politieke leven van Johan Vandelanotte. Het kostte hem nog net niet zijn baan…

Stefan Heijdendael (VPRO Argos) maakte een prachtige reconstructie van (de falende hulpverlening bij) de Hercules-ramp, waarvoor hij de Prix Europa kreeg. Hij weet alles van reconstrueren in geluid.

Jos van Dongen (Zembla) maakte talloze reconstructies: van bouwfraude tot clusterbombeleggingen, Van Dongen weet hoe je met een secure reconstructie optimaal effect bereikt.

– Eric Smit (Follow the Money), die vertelt hoe hij – zonder medewerking, om het maar zacht te zeggen – de carrière van Nina Brink kon reconstrueren.

Legaat-voorzitter Ad van Liempt trapt af met een vlammende column, de presentatie is in de kundige handen van Chris Keijne (VPRO).

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk