Nieuws

Media Academie komt met Vlaamse opleidingen datajournalistiek

De Vlaamse Media Academie Geschreven Pers komt dit najaar met een speciale opleiding datajournalistiek. De Vlaamse Media Academie is het opleidingstraject van de Vlaamse geschreven pers-uitgevers, gesteund door de Vlaamse overheid. De VVOJ en het Fonds Pascal Decroos verzorgen de opleiding.

De opleiding is exclusief voor Vlaamse journalisten, freelancers en collega’s die aan een medium verbonden zijn. De focus van het programma, dat wordt verzorgd door vier topsprekers uit binnen- en buitenland, ligt op de vraag hoe je van ruwe, feitelijke informatie een prettig lezend journalistiek verhaal maakt.

Op 1 oktober geeft Paul Bradshaw (Birmingham City University) de aftrap van het programma met de training Scraping voor beginners.

De dag daarna volgt Hille van der Kaa (Fontys Hogeschool) met een data boot camp.

Op 10 oktober geeft Eric Hennekam, internet onderzoeker gespecialiseerd in archieven, een training. Hij legt uit hoe je databases en archieven kunt gebruiken om journalistieke verhalen mee te maken.

Op 14 oktober, tot slot, vertelt Paul Myers (online onderzoeksspecialist en trainer bij onder meer de BBC Academy) hoe je sociale media kunt inzetten bij je werk.

Het aantal plaatsen voor deze opleiding is beperkt – wacht niet en schrijf je in. Meer informatie over de locatie, het programma en aanmelden vind je hier.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk