Nieuws

Internationaal onderzoek legt fraude bloot

Nep-obligaties die miljarden euro’s waard zijn, vormen een bedreiging voor de wereldeconomie en kunnen het einde betekenen voor grote bedrijven. Dit ontdekten onderzoeksjournalisten uit vier landen. Tijdens hun gezamenlijke onderzoek zagen ze hoe computersoftware obligaties kan manipuleren, vrijwel zonder risico.

Het onderzoek van de zeven is gepubliceerd door het Duitse CORRECT!V, het Italiaanase IRPI, Tages-Anzeiger in Zwitzerland en El Confidencial in Spanje. Kort hierna werden andere kanten van hetzelfde onderzoek belicht in nog eens vier andere talen in der Freitag, Tages-Anzeiger, El Confidencial and L’Espresso.

CORRECT!V makte zelfs een speciale website (Duits en Engels) waarop het hele verhaal verscheen.

Het verhaal was het initiatief van IRPI, als onderdeel van een verhaal van IRPI-ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists in Washington) over Suntech.

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk