Nieuws

Internationaal onderzoek legt fraude bloot

Nep-obligaties die miljarden euro’s waard zijn, vormen een bedreiging voor de wereldeconomie en kunnen het einde betekenen voor grote bedrijven. Dit ontdekten onderzoeksjournalisten uit vier landen. Tijdens hun gezamenlijke onderzoek zagen ze hoe computersoftware obligaties kan manipuleren, vrijwel zonder risico.

Het onderzoek van de zeven is gepubliceerd door het Duitse CORRECT!V, het Italiaanase IRPI, Tages-Anzeiger in Zwitzerland en El Confidencial in Spanje. Kort hierna werden andere kanten van hetzelfde onderzoek belicht in nog eens vier andere talen in der Freitag, Tages-Anzeiger, El Confidencial and L’Espresso.

CORRECT!V makte zelfs een speciale website (Duits en Engels) waarop het hele verhaal verscheen.

Het verhaal was het initiatief van IRPI, als onderdeel van een verhaal van IRPI-ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists in Washington) over Suntech.

Gerelateerde artikelen

Grijp deze kans op eeuwige roem en stuur je werk in voor de Loep 2022. Dé prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek uit Vlaanderen en Nederland.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk