Nieuws

Internationaal onderzoek legt fraude bloot

Nep-obligaties die miljarden euro’s waard zijn, vormen een bedreiging voor de wereldeconomie en kunnen het einde betekenen voor grote bedrijven. Dit ontdekten onderzoeksjournalisten uit vier landen. Tijdens hun gezamenlijke onderzoek zagen ze hoe computersoftware obligaties kan manipuleren, vrijwel zonder risico.

Het onderzoek van de zeven is gepubliceerd door het Duitse CORRECT!V, het Italiaanase IRPI, Tages-Anzeiger in Zwitzerland en El Confidencial in Spanje. Kort hierna werden andere kanten van hetzelfde onderzoek belicht in nog eens vier andere talen in der Freitag, Tages-Anzeiger, El Confidencial and L’Espresso.

CORRECT!V makte zelfs een speciale website (Duits en Engels) waarop het hele verhaal verscheen.

Het verhaal was het initiatief van IRPI, als onderdeel van een verhaal van IRPI-ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists in Washington) over Suntech.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk