Nieuws

Internationaal onderzoek legt fraude bloot

Nep-obligaties die miljarden euro’s waard zijn, vormen een bedreiging voor de wereldeconomie en kunnen het einde betekenen voor grote bedrijven. Dit ontdekten onderzoeksjournalisten uit vier landen. Tijdens hun gezamenlijke onderzoek zagen ze hoe computersoftware obligaties kan manipuleren, vrijwel zonder risico.

Het onderzoek van de zeven is gepubliceerd door het Duitse CORRECT!V, het Italiaanase IRPI, Tages-Anzeiger in Zwitzerland en El Confidencial in Spanje. Kort hierna werden andere kanten van hetzelfde onderzoek belicht in nog eens vier andere talen in der Freitag, Tages-Anzeiger, El Confidencial and L’Espresso.

CORRECT!V makte zelfs een speciale website (Duits en Engels) waarop het hele verhaal verscheen.

Het verhaal was het initiatief van IRPI, als onderdeel van een verhaal van IRPI-ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists in Washington) over Suntech.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk