Nieuws

Internationaal onderzoek legt fraude bloot

Nep-obligaties die miljarden euro’s waard zijn, vormen een bedreiging voor de wereldeconomie en kunnen het einde betekenen voor grote bedrijven. Dit ontdekten onderzoeksjournalisten uit vier landen. Tijdens hun gezamenlijke onderzoek zagen ze hoe computersoftware obligaties kan manipuleren, vrijwel zonder risico.

Het onderzoek van de zeven is gepubliceerd door het Duitse CORRECT!V, het Italiaanase IRPI, Tages-Anzeiger in Zwitzerland en El Confidencial in Spanje. Kort hierna werden andere kanten van hetzelfde onderzoek belicht in nog eens vier andere talen in der Freitag, Tages-Anzeiger, El Confidencial and L’Espresso.

CORRECT!V makte zelfs een speciale website (Duits en Engels) waarop het hele verhaal verscheen.

Het verhaal was het initiatief van IRPI, als onderdeel van een verhaal van IRPI-ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists in Washington) over Suntech.

Gerelateerde artikelen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk