Nieuws

Databootcamp Kortrijk 6 november

Inmiddels een traditie: één dag voor het VVOJ-congres je laten bijspijkeren op gebied van data- en digitale journalistiek. Ook de conferentie in Kortrijk geeft je weer die mogelijkheid. Of je nu wilt beginnen, net begonnen bent of al van datawanten weet, kom een dag eerder naar Kortrijk en ga rijker weer naar huis. Het databootcamp wordt gehouden op de campus van Hogeschool WestVlaanderen.

Datatrack
Nieuwgierig naar datajournalistiek, maar nog geen kans gehad om er eens in te duiken? Op deze dag leer je alle mogelijkheden van het databaseprogramma Excel: van rekenen met formules tot geavanceerd filteren en draaitabellen maken. Als je bedenkt dat 80% van alle datajournalistieke verhalen wordt gemaakt op basis van Excel, mag je jezelf na afloop een datajournalist noemen! Trainer: Crina Boro? van de Thomson Reuters Foundation in Londen.

Mensen die hun kennis van Excel willen opfrissen, zijn óók van harte welkom! Voertaal: Engels.

Big data
Ben je wat verder gevorderd en een beetje uitgespeeld met Excel en wil je nu wel eens echte bergen verzetten? Kom dan naar de training SQL. Laat je door de term niet afschrikken: het betekent gewoon “Structured Query Language”en verwijst naar de taal waarin vrijwel alle databases zijn geprogrammeerd. Je leert een heel klein beetje programmeren, waarna er geen database meer gesloten blijft voor je!

Je leert ook gegevens uit verschillende databases te combineren – iets dat in Excel niet kan. En het mooie van een standaardtaal is, dat je niet gebonden bent aan Windows (zoals met Microsoft Access), maar op elke computer en tablet aan de slag kunt. Er is bovendien een ruime keuze aan goedkope of gratis SQL-software.

Kortom: leer in één dag alles wat je moet kunnen om big data te analyseren, van een van de beste internationale trainers op dit gebied (bevestiging volgt snel).

Een beetje ervaring met Excel is een voorwaarde om deel te nemen. Voor mensen die al hebben leren werken met Access, is SQL een logische volgende stap, die meer vrijheid en mogelijkheden biedt. Maar kennis van Access is geen vereiste. Voertaal: Engels

 

Kosten deelname

Conferentiebezoekers (al dan niet VVOJ-lid) betalen  €  32,50.
Geen conferentiebezoek? VVOJ-leden betalen dan  € 162,50, niet-leden betalen  € 325.
Aanmelden via conferentieformulier. Kom je alleen naar het databootcamp, stuur dan een mail aan secretariaat@vvoj.org o.v.v. ‘databootcamp 6 november’ en geef aan of je beginnend of gevorderd bent.

 

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk