Nieuws

Databootcamp Kortrijk 6 november

Inmiddels een traditie: één dag voor het VVOJ-congres je laten bijspijkeren op gebied van data- en digitale journalistiek. Ook de conferentie in Kortrijk geeft je weer die mogelijkheid. Of je nu wilt beginnen, net begonnen bent of al van datawanten weet, kom een dag eerder naar Kortrijk en ga rijker weer naar huis. Het databootcamp wordt gehouden op de campus van Hogeschool WestVlaanderen.

Datatrack
Nieuwgierig naar datajournalistiek, maar nog geen kans gehad om er eens in te duiken? Op deze dag leer je alle mogelijkheden van het databaseprogramma Excel: van rekenen met formules tot geavanceerd filteren en draaitabellen maken. Als je bedenkt dat 80% van alle datajournalistieke verhalen wordt gemaakt op basis van Excel, mag je jezelf na afloop een datajournalist noemen! Trainer: Crina Boro? van de Thomson Reuters Foundation in Londen.

Mensen die hun kennis van Excel willen opfrissen, zijn óók van harte welkom! Voertaal: Engels.

Big data
Ben je wat verder gevorderd en een beetje uitgespeeld met Excel en wil je nu wel eens echte bergen verzetten? Kom dan naar de training SQL. Laat je door de term niet afschrikken: het betekent gewoon “Structured Query Language”en verwijst naar de taal waarin vrijwel alle databases zijn geprogrammeerd. Je leert een heel klein beetje programmeren, waarna er geen database meer gesloten blijft voor je!

Je leert ook gegevens uit verschillende databases te combineren – iets dat in Excel niet kan. En het mooie van een standaardtaal is, dat je niet gebonden bent aan Windows (zoals met Microsoft Access), maar op elke computer en tablet aan de slag kunt. Er is bovendien een ruime keuze aan goedkope of gratis SQL-software.

Kortom: leer in één dag alles wat je moet kunnen om big data te analyseren, van een van de beste internationale trainers op dit gebied (bevestiging volgt snel).

Een beetje ervaring met Excel is een voorwaarde om deel te nemen. Voor mensen die al hebben leren werken met Access, is SQL een logische volgende stap, die meer vrijheid en mogelijkheden biedt. Maar kennis van Access is geen vereiste. Voertaal: Engels

 

Kosten deelname

Conferentiebezoekers (al dan niet VVOJ-lid) betalen  €  32,50.
Geen conferentiebezoek? VVOJ-leden betalen dan  € 162,50, niet-leden betalen  € 325.
Aanmelden via conferentieformulier. Kom je alleen naar het databootcamp, stuur dan een mail aan secretariaat@vvoj.org o.v.v. ‘databootcamp 6 november’ en geef aan of je beginnend of gevorderd bent.

 

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk