Nieuws

Gerechtshof: Parool verleende wel voldoende tijd voor weerwoord

Het beroep dat Het Parool aantekende tegen een uitspraak van de voorzieningenrechter eerder dit jaar is wegens gebrek aan belang verworpen. Het arrest bevat wel een belangrijke opmerking: het gerechtshof is van oordeel dat Het Parool ten tijde van het kort geding betrokkenen voldoende gelegenheid tot weerwoord had gegeven.

door Arno Kersten

De voorzieningenrechter vond in een kort geding aangespannen door Waterfont c.s. begin dit jaar dat Het Parool onvoldoende gelegenheid tot weerwoord had gegeven. Op 28 januari kreeg de krant een publicatieverbod voor een deel van het artikel (een onderzoek naar de positie van een projectontwikkelaar op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord). Het publicatieverbod gold tot donderdag 6 februari 12.00 uur .

Een van de hoofdpersonen in het artikel van het dagblad zou vanwege een verblijf in het buitenland recht hebben op extra tijd om op het concept-verhaal te reageren. De redactie had – langer dan de gangbare termijn van 24 uur – een concept-versie de week ervoor doorgestuurd.

Het Parool wilde die uitspraak zo niet laten staan en ging in hoger beroep, bijgestaan door Kennedy van der Laan.

Omdat het verhaal in zijn geheel is gepubliceerd op 8 februari en er niks valt te veranderen aan die feitelijke situatie, ziet het gerechtshof geen belang meer in het beroep.

Maar wel met de expliciete toevoeging: “hoezeer het hof ook van oordeel is dat Het Parool op het tijdstip van de behandeling van het geding in eerste aanleg aan Waterfront c.s. reeds voldoende gelegenheid had geboden tot het geven van wederhoor’.

Links:
* Het Parool in hoger beroep over inzage-kwestie, VVOJ 3 juli 2014
Media Report

 

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk