Nieuws

Fact checkers aller landen, verenigt u

summit-attendees1Fact checking is serieuze kost. Onder de vlag van het bekende Poynter Institute is afgelopen week een eerste internationale conferentie gehouden voor fact checkers uit alle windstreken. Volgende stap: een eigen organisatie op poten zetten.

De term doet denken aan muggenzifters bij The New Yorker die voorafgaand aan de publicatie het artikel feitelijk door de zeef halen om ongelukken te voorkomen. Maar fact checking in deze tijd heeft een andere betekenis gekregen: media die feitelijke claims in berichtgeving en beweringen van onder andere politici (gedaan in de media) tegen het licht houden. Iets wat journalisten sowieso al deden, maar fact checking is tot een aparte tak van sport uitgegroeid. Denk aan de rubriek in NRC Next, de fact checking door studenten journalistiek, de televisierubriek Medialogica, of het blog PolitiFact van de Tampa Bay Times.

Tijdens een recente bijeenkomst in Londen, opgezet door de oprichter van PolitiFact, vonden fact checkers over de hele wereld elkaar. Er blijkt behoefte aan meer onderling contact, om elkaar te helpen, en om bijvoorbeeld goede beoordelingscriteria te ontwikkelen. Kun je eigenlijk alles wel checken en voorzien van een legitiem keuringsoordeel? Hoe dan ook gaan er stemmen op om een eigen overkoepelende club in het leven te roepen. Lees er meer over bij Poynter.

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk