Nieuws

Fact checkers aller landen, verenigt u

summit-attendees1Fact checking is serieuze kost. Onder de vlag van het bekende Poynter Institute is afgelopen week een eerste internationale conferentie gehouden voor fact checkers uit alle windstreken. Volgende stap: een eigen organisatie op poten zetten.

De term doet denken aan muggenzifters bij The New Yorker die voorafgaand aan de publicatie het artikel feitelijk door de zeef halen om ongelukken te voorkomen. Maar fact checking in deze tijd heeft een andere betekenis gekregen: media die feitelijke claims in berichtgeving en beweringen van onder andere politici (gedaan in de media) tegen het licht houden. Iets wat journalisten sowieso al deden, maar fact checking is tot een aparte tak van sport uitgegroeid. Denk aan de rubriek in NRC Next, de fact checking door studenten journalistiek, de televisierubriek Medialogica, of het blog PolitiFact van de Tampa Bay Times.

Tijdens een recente bijeenkomst in Londen, opgezet door de oprichter van PolitiFact, vonden fact checkers over de hele wereld elkaar. Er blijkt behoefte aan meer onderling contact, om elkaar te helpen, en om bijvoorbeeld goede beoordelingscriteria te ontwikkelen. Kun je eigenlijk alles wel checken en voorzien van een legitiem keuringsoordeel? Hoe dan ook gaan er stemmen op om een eigen overkoepelende club in het leven te roepen. Lees er meer over bij Poynter.

Gerelateerde artikelen

De trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek (LROJ) heeft een nieuwe opzet: vanaf nu gaan we die een paar keer per jaar in de regio organiseren. De eerste LROJ ‘nieuwe stijl’ is op vrijdagmiddag 14 april (14.00-17.30 uur) in Breda.

 

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk