Nieuws

Fact checkers aller landen, verenigt u

summit-attendees1Fact checking is serieuze kost. Onder de vlag van het bekende Poynter Institute is afgelopen week een eerste internationale conferentie gehouden voor fact checkers uit alle windstreken. Volgende stap: een eigen organisatie op poten zetten.

De term doet denken aan muggenzifters bij The New Yorker die voorafgaand aan de publicatie het artikel feitelijk door de zeef halen om ongelukken te voorkomen. Maar fact checking in deze tijd heeft een andere betekenis gekregen: media die feitelijke claims in berichtgeving en beweringen van onder andere politici (gedaan in de media) tegen het licht houden. Iets wat journalisten sowieso al deden, maar fact checking is tot een aparte tak van sport uitgegroeid. Denk aan de rubriek in NRC Next, de fact checking door studenten journalistiek, de televisierubriek Medialogica, of het blog PolitiFact van de Tampa Bay Times.

Tijdens een recente bijeenkomst in Londen, opgezet door de oprichter van PolitiFact, vonden fact checkers over de hele wereld elkaar. Er blijkt behoefte aan meer onderling contact, om elkaar te helpen, en om bijvoorbeeld goede beoordelingscriteria te ontwikkelen. Kun je eigenlijk alles wel checken en voorzien van een legitiem keuringsoordeel? Hoe dan ook gaan er stemmen op om een eigen overkoepelende club in het leven te roepen. Lees er meer over bij Poynter.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk