Nieuws

Fact checkers aller landen, verenigt u

summit-attendees1Fact checking is serieuze kost. Onder de vlag van het bekende Poynter Institute is afgelopen week een eerste internationale conferentie gehouden voor fact checkers uit alle windstreken. Volgende stap: een eigen organisatie op poten zetten.

De term doet denken aan muggenzifters bij The New Yorker die voorafgaand aan de publicatie het artikel feitelijk door de zeef halen om ongelukken te voorkomen. Maar fact checking in deze tijd heeft een andere betekenis gekregen: media die feitelijke claims in berichtgeving en beweringen van onder andere politici (gedaan in de media) tegen het licht houden. Iets wat journalisten sowieso al deden, maar fact checking is tot een aparte tak van sport uitgegroeid. Denk aan de rubriek in NRC Next, de fact checking door studenten journalistiek, de televisierubriek Medialogica, of het blog PolitiFact van de Tampa Bay Times.

Tijdens een recente bijeenkomst in Londen, opgezet door de oprichter van PolitiFact, vonden fact checkers over de hele wereld elkaar. Er blijkt behoefte aan meer onderling contact, om elkaar te helpen, en om bijvoorbeeld goede beoordelingscriteria te ontwikkelen. Kun je eigenlijk alles wel checken en voorzien van een legitiem keuringsoordeel? Hoe dan ook gaan er stemmen op om een eigen overkoepelende club in het leven te roepen. Lees er meer over bij Poynter.

Gerelateerde artikelen

De VVOJ-Regiomiddag in Delft bood een gevarieerd programma met informatie over fondsen, inspirerende journalistieke verhalen, tips, en nieuwe tools. Wil je terugkijken? Een kort verslag en de presentaties zijn toegevoegd aan de site. Benieuwd naar de volgende Regiomiddag? Die is dinsdag 7 oktober in Groningen.

Voorafgaand aan de Loep-uitreiking op vrijdag 20 juni in Domstad in Utrecht organiseert de VVOJ opnieuw de VVOJ Masterclasses. Interactieve deepdives met (internationale) trainers van naam om je onderzoeksjournalistieke kennis én vaardigheden te verdiepen. Met onder meer: Karel Degraeve (VRT) over AI in de onderzoeksjournalistiek, Alison Killing (FT) over het onderzoeken van China op basis van satellietbeelden en handelsstromen, Tom Kreling (NRC) en Merijn Rengers (NRC) over financiële onderzoeksjournalistiek, Leon Giesen (Mondo Leone) met een Meesterklas Vertellen en Dirk Mostert en Hester van Yperen (KRO-NCRV) over wederhoor in de onderzoeksjournalistiek.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk