Nieuws

Data voor een betere wereld? Een nieuw rapport

Bij de grote hoeveelheden data die van alle kanten de samenleving in stromen, kunnen en moeten journalisten een belangrijke rol spelen om er voor de burger ‘chocola’ van te maken. Dat stelt een nieuw rapport van het Center for International Media Assistance CIMA.

De studie onderzoekt in hoeverre het openbaar maken, verwerken en analyseren van allerlei data nieuwsmedia kansen bieden nieuwe inzichten te verschaffen aan de samenleving. Datajournalistiek “also presents a new opportunity for the media development sector to have a notable impact on human development by equipping journalists and media institutions with the ability to make sense of data for citizens.”

Het rapport “Understanding Data: Can News Media Rise to the Challenge?” is hier te downloaden.

It also presents an opportunity for the media development sector to have a notable impact on human development by equipping journalists and media institutions with the ability to make sense of data for citizens. – See more at: http://cima.ned.org/publications/understanding-data-can-news-media-rise-challenge#sthash.NegCphqa.dpuf
It also presents an opportunity for the media development sector to have a notable impact on human development by equipping journalists and media institutions with the ability to make sense of data for citizens. – See more at: http://cima.ned.org/publications/understanding-data-can-news-media-rise-challenge#sthash.NegCphqa.dpuf

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk