Cafe, Nieuws

VVOJ Café 16 juni: Nieuwe vertelvormen voor journalistiek onderzoek

Lex Boon

‘In Colorado, in een dorpje aan de rand van de Rocky Mountains, ligt al twintig jaar een bevroren lijk in een schuurtje.’ Zo begint het verhaal dat Lex Boon maakte over een ingevroren man die ooit weer tot leven gewekt zou moeten worden. De Diepvriesman is geen doorsnee-verhaal, het is een longread van 10.000 woorden verrijkt met video’s, foto’s en een geïntegreerd luisterboek, beschikbaar op verschillende platforms. En dat is niet het enige: Boon maakte er ook een expositie over. In het laatste VVOJ Café van dit seizoen staan vernieuwende vertelvormen centraal: innovatieve manieren om journalistiek onderzoek te presenteren.

Jeroen van Bergeijk

Van de partij is ook Jeroen van Bergeijk van Uitgeverij Fosfor is van de partij. Hij vertelt over de belangstelling onder het publiek en licht onder meer toe welke multimedia-publicaties populair zijn en welke type multimedia het meest in de smaak vallen.

Ludo Hekman

Ook te gast is Ludo Hekman, betrokken bij de journalistieke game ‘On the Ground Reporter‘. Een spel gemaakt op basis van journalistieke uitgangspunten en technieken. Wat is de kracht van nieuwe vertelvormen, welke werken het beste en wat is de impact op het publiek? En praktisch: waar moet je eigenlijk beginnen?

Wanneer: maandag 16 juni
waar: Grand Café-Restaurant 1e Klas, Amsterdam Centraal
Tijd: 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur)

Vooraf aanmelden verplicht met een mailtje naar cafe@vvoj.org. De VVOJ organiseert Café-avonden voor leden. Niet-leden zijn welkom, mits ze journalist zijn. Bij overaanmelding krijgen VVOJ-leden voorrang. Toegang voor VVOJ-leden is gratis, niet-leden betalen 5 euro.

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk