Nieuws

Google presenteert ‘vergeet-mij-formulier’

Zoekmachine Google presenteert vandaag een webformulier waarmee mensen de software gigant een verzoek kunnen doen om ‘vergeten’ te worden op het internet. De stap volgt kort na de uitspraak van het Europese hof  van 13 mei die stelde dat burgers van de Europese Unie het recht hebben om verwijderd te worden uit de zoekresultaten van het Amerikaanse Google. Donderdag liet Google weten dat het bereid was om tegemoet te komen aan de uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Het bedrijf liet weten te zullen gaan samenwerken met landelijke toezichthouders beveiliging van persoonsgegevens om de uitspraak van het Europese hof na te volgen. Zolang dat overleg met Europese partners nog niet heeft plaatsgevonden, werkt Google voorlopig met het webformulier. Wie het invult, kan Google vragen om de links te verwijderen die verwijzen naar persoonlijke informatie die niet (langer) relevant is.

Als het verzoek voldoet aan de criteria die Google daarvoor heeft gesteld, worden de links verwijderd, belooft Google. Problematisch blijft echter wel wat die criteria precies zijn, en ook op welke termijn Google de informatie gaat verwijderen.

Meer informatie:
Google launches ‘right to be forgotten’ webform for removal requests, The Guardian, 30 mei 2014
Google moves to comply on ‘right to be forgotten’ ruling, CNBC, 30 mei 2014
Google takes step to comply with EU’s ‘right to be forgotten ruling’, 30 mei 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk