Nieuws

Prijswaardige journalistiek met twee O’s: online en onderzoek

De nominaties voor de prijzen voor de beste internetjournalistiek van 2013 zijn bekend gemaakt. En daar zit ook een categorie ‘onderzoek’ bij, ofwel: de grootste primeur, zoals de uitreiker, de Vereniging Online Journalisten Nederland, deze categorie noemt. De winnaars – niet alleen in deze categorie want er zijn er meer –  worden op donderdagavond 5 juni vanaf 20.00 uur bekendgemaakt in het auditorium van restaurant Dauphine in Amsterdam. Toegang is gratis.

Nominaties voor de Prijs voor de Beste Onderzoeksjournalistiek / de Grootste Primeur:

– Joost Schellevis (Tweakers.net): Wifi-tracking: winkels volgen je voetsporen
Het moederbedrijf van Dixons, Mycom en iCentre, de Bas Group, heeft eind 2013 stilletjes wifi-tracking in combinatie met bluetooth-tracking en infraroodcamera’s ingevoerd, ontdekte Tweakers.
http://tweakers.net/reviews/3385/wifi-tracking-winkels-volgen-je-voetsporen.html

– Jesse Frederik en Tamara Woestenburg (De Correspondent): Hoe een Amerikaanse zakenman miljoenen verdiende aan het failliete Aldel
Ondanks miljoenen aan overheidssteun ging Aldel eind 2013 failliet. Eén man houdt daar minstens 14 miljoen euro aan over, blijkt uit onderzoek van De Correspondent.
https://decorrespondent.nl/774/hoe-een-amerikaanse-zakenman-miljoenen-verdiende-aan-het-failliete-aldel/23805144-4088d81b

– Eelke van Ark (Follow The Money): De achterkamertjesdeal van zorgorganisatie Sensire
Zeven Achterhoekse gemeenten hielpen zorgorganisatie Sensire met het opzetten van een schijnconstructie om 1800 medewerkers te ontslaan en vervolgens weer aan te nemen als goedkope alfahulp. Een reconstructie van Follow The Money.
http://www.ftm.nl/exclusive/achterkamertjesdeal-zorgorganisatie-sensire/
Het wordt onderwijl ook interessant te zien wat de jury van de VVOJ Loep in de vorig jaar gelanceerde categorie ‘digitale productie’ doet. De inzendtermijn van De Loep 2014 is inmiddels gesloten, er zijn ruim 100 producties aangemeld, en de stukken worden verzameld. Vanaf 1 juni gaat de jury (die ook de categorieën ‘print’, ‘audiovisueel’ en jong talent beoordeelt) aan de slag, de prijzen worden op 7 november 2014 in Kortrijk uitgerijkt. Anders dan de VOJN-prijs is De Loep geen prijs voor de grootste primeur of scoop, maar een prijs die de beste en meest succesvolle of vernieuwende onderzoeksmethode bekroont.

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk