Nieuws, Tipflits

IJF2014: Tips uit Perugia

IMG_1887Het International Journalism Festival in Perugia is wellicht wel het grootste journalistencongres in Europa, maar (misschien daardoor) niet het meest makkelijk navigeerbare. Verdeel maar eens 400 sprekers en 1000 deelnemers in totaal over zo’n 12 locaties en je snapt dat er met regelmaat zoekende, kaartlezende, badgedragende collega’s op de (mooie maar natte) straathoeken van Perugia te vinden zijn.

Veel op de conferentie-website is in het Italiaans. Maar er is een YouTube-kanaal met ook Engelstalige video’s. En het Global Investigative Journalism Network doet verslag, net als het Stimuleringsfonds voor de Pers, op Twitter en op hun websites. En Villamedia’s Dolf Rogmans blogt.

En ook de VVOJ-directeur (in Perugia om namens Journalismfund.eu op te roepen tot samenwerking over de grens en daarvoor de beurzen van Journalismfund niet te versmaden, de presentatie met tips in powerpoint: JF20140425-perugia) vangt wel eens wat op.

BmOUVhACEAEeQZWKijk bijvoorbeeld eens naar enigma, een verrassend eenvoudig hulpmiddel bij het maken van een database. Of kijk, als je geinteresseerd bent in internationale handelsstromen, eens naar Portexaminer.com, de site waarop veel openbare informatie van de Amerikaanse douane te vinden is.

En bestuurslid Tricia Bots raadt een ieder aan eens te kijken naar het Verification Handbook, een aanwinst voor wie wil checken wat sociale media allemaal met ons delen.

Gerelateerde artikelen

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. Neem deel op 27 mei 2024 om 20.00 via Google Meet. Jouw aanwezigheid en betrokkenheid zijn belangrijk voor de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk