Nieuws, Tipflits

IJF2014: Tips uit Perugia

IMG_1887Het International Journalism Festival in Perugia is wellicht wel het grootste journalistencongres in Europa, maar (misschien daardoor) niet het meest makkelijk navigeerbare. Verdeel maar eens 400 sprekers en 1000 deelnemers in totaal over zo’n 12 locaties en je snapt dat er met regelmaat zoekende, kaartlezende, badgedragende collega’s op de (mooie maar natte) straathoeken van Perugia te vinden zijn.

Veel op de conferentie-website is in het Italiaans. Maar er is een YouTube-kanaal met ook Engelstalige video’s. En het Global Investigative Journalism Network doet verslag, net als het Stimuleringsfonds voor de Pers, op Twitter en op hun websites. En Villamedia’s Dolf Rogmans blogt.

En ook de VVOJ-directeur (in Perugia om namens Journalismfund.eu op te roepen tot samenwerking over de grens en daarvoor de beurzen van Journalismfund niet te versmaden, de presentatie met tips in powerpoint: JF20140425-perugia) vangt wel eens wat op.

BmOUVhACEAEeQZWKijk bijvoorbeeld eens naar enigma, een verrassend eenvoudig hulpmiddel bij het maken van een database. Of kijk, als je geinteresseerd bent in internationale handelsstromen, eens naar Portexaminer.com, de site waarop veel openbare informatie van de Amerikaanse douane te vinden is.

En bestuurslid Tricia Bots raadt een ieder aan eens te kijken naar het Verification Handbook, een aanwinst voor wie wil checken wat sociale media allemaal met ons delen.

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk