Nieuws

De Loep-winnaar wint ook rechtszaak Ryanair

KRO Brandpunt Reporter, de winnaar van De Loep 2013, heeft de rechtszaak gewonnen die Ryanair tegen het programma aanspande vanwege diens uitzendingen over de luchtvaartmaatschappij. De rechter oordeelde dat beide uitzendingen niet onrechtmatig waren.

Ruim een jaar geleden maakte Brandpunt Reporter twee uitzendingen over Ryanair waarin het brandstof- en personeelsbeleid onder de loep werden genomen.

In de beide afleveringen vertelden drie gezagvoerders en één piloot van Ryanair dat zij, om kosten te besparen, onder druk worden gezet om met minder brandstof te vliegen dan ze zouden willen. Ook gaven ze toe te hebben gevlogen terwijl ze daar wegens ziekte of vermoeidheid niet toe in staat waren (‘unfit to fly’).

Ryanair startte naar aanleiding van de uitzendingen een bodemprocedure waarin de programmamakers van onrechtmatig en onzorgvuldig handelen werden beticht.

De uitlatingen van de (anonieme) vliegers in Brandpunt Reporter vinden volgens de rechter voldoende steun in de vele documenten en andere bronnen waarover de KRO beschikt.

In het vonnis schrijft de rechtbank: “Gelet op de impact en de gevolgen van de beschuldigingen mag van de KRO worden verwacht dat zij zorgvuldigheid betracht bij de presentatie daarvan.

Daaraan is in dit geval voldaan. De uitzendingen hadden betrekking op de veiligheid in de luchtvaart, in het bijzonder bij vluchten met toestellen van Ryanair. Dat is een onderwerp dat van groot publiek belang is en waar de KRO terecht aandacht aan heeft besteed.”

* Lees het rechtbankvonnnis.
* Bekijk hier de bewuste uitzendingen van Brandpunt Reporter.
* KRO Brandpunt Reporter wint de Loep 2013

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk