Nieuws

Bericht over de schuwe waakhond

Een korte lunchpresentatie tijdens de VVOJ Trainingsdag voor Lokale en Regionale Journalisten liet het nog maar eens fijntjes zien: originele berichtgeving over wat er op lokaal (en ook regionaal) terrein speelt is dun gezaaid. Quint Kik van het Stimuleringsfonds voor de Pers gaf een kleine tour of the battlefield. In de onderzoeken die hij en Lammert Landman samen met Hogeschool Windesheim uitvoeren wijst alles op een (zeer) schuwe waakhond.

IMG_1836“Hoe kleiner de gemeente, hoe schuwer de waakhond,” zei Kik zelfs tegen de lunchende deelnemers aan deze vierde trainingsdag op de Hogeschool Utrecht. Het onderzoek dat momenteel loopt is het vierde in een rij. Voor 21 gemeenten wordt zeven dagen nieuwsvoorziening van on- en offline media gecodeerd en bekeken. Wat is het berichtenaanbod, en welk deel daarvan is originele berichtgeving over lokale besluitvorming? Dit alles om na te gaan of, zoals het zogenoemde Rapport-Brinkman in 2009 stelde, de nieuwsvoorziening in de regio inderdaad teloorgaat.

Het onderzoek is verre van afgerond, het loopt nog tot eind dit jaar. Maar na de analyse van de berichtgeving rond de gemeenteraadsverkiezingen valt al wel iets op, zei Kik. “We wisten al dat er online veel berichten simpelweg gekopieerd worden uit andere (grotere) media. Maar ook offline, met name bij de weekbladen, blijkt dat te gebeuren. We zijn er van geschrokken.”

 

IMG_1833Beschouw dat als een voorproefje op de tussenresultaten die binnenkort hun weg naar het publiek zullen vinden. Een uitgebreid verslag van de lunchbijeenkomst zal te vinden zijn bij de workshopverslagen die de komende dagen online komen op de VVOJ-site.

 

De onderzoeken van Landman en Kik zijn te vinden via www.persinnovatie.nl. De VVOJ trainingsdag is te volgen via Twitter #vvojregio.

Gerelateerde artikelen

Is er een manier waarop pers en pr constructiever kunnen samenwerken? Die vraag stond centraal in de gesprekken die Zembla-onderzoeksjournalist Ton van der Ham voerde met ‘de andere kant’.

De trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek (LROJ) heeft een nieuwe opzet: vanaf nu gaan we die een paar keer per jaar in de regio organiseren. De eerste LROJ ‘nieuwe stijl’ is op vrijdagmiddag 14 april (14.00-17.30 uur) in Breda.

 

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk