Kenniscentrum, Nieuws, Woo

Start Meldpunt Wobstructie

De Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) starten een meldpunt voor klachten over naleving van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). Aanleiding zijn signalen van journalisten die zeggen problemen te ondervinden. Doel van het meldpunt is het in kaart brengen van klachten. Het meldpunt is niet bedoeld om klachten inhoudelijk te beoordelen. De eerste resultaten worden waarschijnlijk na de zomer gepubliceerd.

Lees de volledige informatie hier en ga naar het Meldpunt voor meer informatie.

De VVOJ publiceert regelmatig over de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob). Ga hier naar toe voor een overzicht van de meest recent verschenen artikelen over de Wob.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk