Nieuws

Onderzoek-Tegel voor paardenvleesprimeur

Parool-journalist Hiske Versprille heeft De Tegel in de categorie onderzoek gewonnen met haar onthulling over het paardenvlees serverende biefstukrestaurant van Piet de Leeuw. Jeroen Trommelen won de ‘Nieuws-Tegel’ met zijn primeur over de pensioenaffaire rond Henk Krol. De publieksprijs ging naar Sanne Terlingen.

Voor Terlingen is het de tweede belangrijke prijs in nog geen half jaar tijd: afgelopen november won ze al de VVOJ-Aanmoedigingsprijs.

De Tegel Toekomstprijs is in de wacht gesleept door Yournalism, voor hun idee over een crowdfunding- en -sourcingplatform voor onderzoeksjournalistiek.

Jeroen Trommelen vertelde in december tijdens het VVOJ Café over publiekstips en Publeaks hoe zijn onthulling tot stand kwam. De scoop over de pensioen-voorvechter die als baas van de Gay Krant voorheen zelf geen pensioenpremies afdroeg, leidde tot het aftreden van Krol.

Verslaggever en restaurant-criticus Versprille had de onderzoeksprijs volstrekt niet verwacht, zegt ze op de site van Het Parool: “De andere twee inzendingen waren verschrikkelijk goed en die van mij is toch een beetje Duckstadkrantnieuws: een vrolijk verhaal over klein bedrog.”

Meer winnaars op de Twitter-pagina van De Tegel.

(Foto via Tako Rietveld)

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk