Nieuws

Onderzoek-Tegel voor paardenvleesprimeur

Parool-journalist Hiske Versprille heeft De Tegel in de categorie onderzoek gewonnen met haar onthulling over het paardenvlees serverende biefstukrestaurant van Piet de Leeuw. Jeroen Trommelen won de ‘Nieuws-Tegel’ met zijn primeur over de pensioenaffaire rond Henk Krol. De publieksprijs ging naar Sanne Terlingen.

Voor Terlingen is het de tweede belangrijke prijs in nog geen half jaar tijd: afgelopen november won ze al de VVOJ-Aanmoedigingsprijs.

De Tegel Toekomstprijs is in de wacht gesleept door Yournalism, voor hun idee over een crowdfunding- en -sourcingplatform voor onderzoeksjournalistiek.

Jeroen Trommelen vertelde in december tijdens het VVOJ Café over publiekstips en Publeaks hoe zijn onthulling tot stand kwam. De scoop over de pensioen-voorvechter die als baas van de Gay Krant voorheen zelf geen pensioenpremies afdroeg, leidde tot het aftreden van Krol.

Verslaggever en restaurant-criticus Versprille had de onderzoeksprijs volstrekt niet verwacht, zegt ze op de site van Het Parool: “De andere twee inzendingen waren verschrikkelijk goed en die van mij is toch een beetje Duckstadkrantnieuws: een vrolijk verhaal over klein bedrog.”

Meer winnaars op de Twitter-pagina van De Tegel.

(Foto via Tako Rietveld)

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk