Nieuws

Reuters wint European Press Prize

Het beste onderzoeksverhaal van 2013 op het Europese continent is gemaakt door Reuters uit Groot-Brittannië. Dat maakte de jury van de European Press Prize op 17 maart bekend in Londen. Steve Stecklow, Babak Dehghanpisheh en Yeganeh Torbati kregen de prijs voor hun artikel “Assets of the Ayatollah”, een onderzoek naar hoe een kleine stichting voor de armen werd omgevormd tot een geldmachine voor de machtigste man van Iran, ayatolla Khamenei. De prijs van €10.000 moet besteed worden aan een project dat de journalistiek ten goede komt.

De European Press Prize werd voor de tweede maal uitgereikt. Buiten de onderzoeksprijs waren er onderscheidingen voor de beste columnist, ‘distinguished writing’ en innovatie. Een speciale onderscheiding ging naar een Turkse ombudsman en de hoofdredacteuren van The Guardian en Der Spiegel, vanwege hun vasthoudendheid en moed om te blijven publiceren over de spionageactiviteiten van de Amerikaanse NSA.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk