Tipflits, Woo

Spionage: van alle tijden

Collega’s van de Zwitserse kranten SonntagsZeitung en Le Matin Dimanche wob-den historische documenten over spionageactiviteiten van onder andere de FBI. Ze moesten er vier jaar op wachten, maar toen kwam er heel wat los. Van het doorzoeken en ‘buggen’ van diplomatieke post tot het afluisteren van Europese diplomaten, het werd allemaal al gedaan tussen 1942 en 1960. Mooi historisch onderzoek. Je kunt hier de documenten integraal inzien.

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk