Cafe, Nieuws

VVOJ Café 3 maart: Demonstratie Open Data in de praktijk

Geloof het of niet, maar veel interessante overheidsinformatie ís al openbaar. Je moet het alleen weten te vinden. Daar helpt diezelfde overheid een handje bij met het portaal data.overheid.nl. Toch is er nog altijd veel informatie niét openbaar, of niet in bruikbare vorm voor journalistiek onderzoek. Daarom is HackdeOverheid, het initiatief waarmee programmeurs, journalisten en andere geïnteresseerde burgers bij elkaar worden gebracht, druk bezig om steeds meer data te “bevrijden” en te verrijken.

In een praktisch VVOJ Café krijgen we een ’tour de data’: wat is er beschikbaar, wáár en vooral wat kun je ermee als journalist? Ben je zelf op zoek naar bepaalde data die je niet kunt vinden, schroom niet en neem je vraag mee.

– Projectleider open overheidsdata bij het ministerie van Binnenlandse Zaken Paul Suijkerbuijk laat zien welke schat aan informatie de overheid zelf aanbiedt.
– Oprichter Lex Slaghuis van HackdeOverheid demonstreert de oogst aan “bevrijde” en verrijkte data.
– En datajournalist Jerry Vermanen van NU.nl opent zijn eigen archieven en laat zien waarom data-onderzoek zo relevant is, en tegelijkertijd soms zo ongelooflijk frustrerend.

Locatie: Grand Café-Restaurant 1e Klas, Amsterdam Centraal Station
Tijd: aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Aanmelden verplicht met een mailtje naar cafe@vvoj.org. De VVOJ organiseert Café-avonden voor leden. Niet-leden zijn welkom, mits ze journalist zijn. Bij overaanmelding krijgen VVOJ-leden voorrang. Toegang voor VVOJ-leden is gratis, niet-leden betalen 5 euro.

Na afloop wordt er geborreld, de eerste consumptie is voor rekening van de VVOJ.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk