Cafe, Nieuws

VVOJ Café 3 maart: Demonstratie Open Data in de praktijk

Geloof het of niet, maar veel interessante overheidsinformatie ís al openbaar. Je moet het alleen weten te vinden. Daar helpt diezelfde overheid een handje bij met het portaal data.overheid.nl. Toch is er nog altijd veel informatie niét openbaar, of niet in bruikbare vorm voor journalistiek onderzoek. Daarom is HackdeOverheid, het initiatief waarmee programmeurs, journalisten en andere geïnteresseerde burgers bij elkaar worden gebracht, druk bezig om steeds meer data te “bevrijden” en te verrijken.

In een praktisch VVOJ Café krijgen we een ‘tour de data’: wat is er beschikbaar, wáár en vooral wat kun je ermee als journalist? Ben je zelf op zoek naar bepaalde data die je niet kunt vinden, schroom niet en neem je vraag mee.

– Projectleider open overheidsdata bij het ministerie van Binnenlandse Zaken Paul Suijkerbuijk laat zien welke schat aan informatie de overheid zelf aanbiedt.
– Oprichter Lex Slaghuis van HackdeOverheid demonstreert de oogst aan “bevrijde” en verrijkte data.
– En datajournalist Jerry Vermanen van NU.nl opent zijn eigen archieven en laat zien waarom data-onderzoek zo relevant is, en tegelijkertijd soms zo ongelooflijk frustrerend.

Locatie: Grand Café-Restaurant 1e Klas, Amsterdam Centraal Station
Tijd: aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Aanmelden verplicht met een mailtje naar cafe@vvoj.org. De VVOJ organiseert Café-avonden voor leden. Niet-leden zijn welkom, mits ze journalist zijn. Bij overaanmelding krijgen VVOJ-leden voorrang. Toegang voor VVOJ-leden is gratis, niet-leden betalen 5 euro.

Na afloop wordt er geborreld, de eerste consumptie is voor rekening van de VVOJ.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk