Kenniscentrum, Nieuws

Laatste plekken cursus scrapen Paul Bradshaw

Er zijn nog een paar plekken bij de training Scrapen, gegeven door topjournalist Paul Bradshaw, op 2 april in Utrecht. Scrapen is een van de krachtigste manieren om aan informatie of data te komen. In de training gaan deelnemers op zoek naar data die niet gemakkelijk via zoekmachines naar boven komen of die organisaties liever niet geven. Maar deelnemers kijken vooral naar verschillende manieren om data in een spreadsheet te krijgen. Je krijgt inzicht in de basisprincipes van het scrapen en de technieken die er zijn om problemen met scrapen op te lossen.

Paul Bradshaw is online journalist en blogger. Hij is verantwoordelijk voor de MA Online Journalism aan de Birmingham City University en verzorgt gastlessen aan de City University in London. Paul is oprichter en schrijver voor het Online Journalism Blog, een blog over online journalistiek, online nieuws, datajournalistiek en interactieve storytelling. Ook is hij mede-oprichter van Help me Investigate, een onderzoeksjournalistieke website. Paul Bradshaw is mede-auteur van het Online Journalism Handbook en schreef recentelijk het e-boekScraping for Journalists.
Meer informatie over de training vind je hier

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk