Nieuws, Woo

Inspectieresultaten horeca publiek na WOB IRJ-studenten

WOB-illustratie

BRUSSEL – Oud-studenten Internationale Researchjournalistiek Rudy Engels en Carmen De Rudder dienden voor hun eindwerk in 2011 een WOB-verzoek in bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) om inspectieverslagen te kunnen raadplegen. Drie jaar na hun initiële verzoek is er eindelijk resultaat.

 

 

door Rafael Njotea

Rudy Engels en Carmen De Rudder volgden de opleiding Internationale Researchjournalistiek aan Thomas More Mechelen in het academiejaar 2010-’11. Voor hun eindwerk gingen ze aan de slag met de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Ze trokken ermee naar het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) met de vraag om de inspectieverslagen in te kijken. Volgens Engels en De Rudder verplicht de WOB het FAVV de gegevens vrij te geven, het FAVV schermde met privacy-argumenten om daar onderuit te komen. Wat volgde was een procedureslag die drie jaar aansleepte.

Uiteindelijk verwierp de Raad van State het beroep van het FAVV over de hele lijn. Hierdoor is het agentschap sinds 21 november 2013 verplicht alle inspectieverslagen openbaar te maken indien daarnaar gevraagd wordt. Het FAVV zal zelf de resultaten van die verslagen online publiceren, de verslagen zelf niet, omdat die voor het brede publiek “onbegrijpbaar” zouden zijn.

De Standaard publiceerde al over de zaak op 27 juni 2012 en opnieuw op 13 en 14 februari 2014. Op 7 juni 2012interviewde het Fonds Pascal Decroos oud-student Rudy Engels over de zaak.

Dit bericht werd met toestemming van het Fonds Pascal Decroos doorgeplaatst op de website van de VVOJ. De opleiding Internationale Researchjournalistiek, die in dit artikel wordt besproken, wordt als postgraduaat aangeboden door Thomas More Mechelen en het Fonds Pascal Decroos.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk