De Loep, Nieuws

Aanmelden voor De Loep 2014

De aanmeldingen voor De Loep 2014, de VVOJ-prijs voor onderzoeksjournalistiek, zijn geopend. Tot en met 15 april 2014 kun je journalistiek werk van jezelf of van anderen voordragen in vier categorieën: tekstuele producties, audiovisuele producties, digitale producties en voor de Aanmoedigingsprijs. Het werk moet tussen 1 april 2013 en 31 maart 2014 zijn gepubliceerd. Direct naar het aanmeldformulier of lees nog even het reglement.

Afgelopen november werd in Zwolle De Loep toegekend aan Bart Nijpels en Marco de Lange van KRO Brandpunt/Reporter (audiovisueel), Esther Rosenberg en Tom Kreling van NRC Handelsblad/nrc.next (tekstueel) en freelance journalist Sanne Terlingen (Aanmoedigingsprijs). De Loep voor digitale producties werd deze keer niet uitgereikt, wel kregen twee producties een stimuleringspremie: ‘Straatroven in Rotterdam’ van Inge Janse voor VersBeton en ‘Dossier Cryosave’ van Tom Cochez en Clea Caulcutt voor Apache.be en Rue89.

De prijzen worden traditiegetrouw uitgereikt tijdens de jaarlijkse VVOJ Conferentie.

Gerelateerde artikelen

Hoe kan het dat glyfosaat, ondanks zorgen bij wetenschappers over de mogelijke gezondheidsrisico’s, toch weer werd toegelaten?
Veel boeren zeggen niet zonder glyfosaat te kunnen. Het bestrijdingsmiddel is zeer effectief en daarom ook de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld. Maar hoe veilig is glyfosaat? Wetenschappers die in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie het bestrijdingsmiddel onderzochten, concludeerden dat het waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen is. Toch is het gebruik onlangs weer voor tien jaar toegestaan door de Europese en nationale pesticideautoriteiten.

Huisartsenketen Co-Med wilde zoveel mogelijk omzet genereren en nieuwe praktijken verwerven. De zorg voor patiënten was van ondergeschikt belang. Uit dit onderzoek van NRC blijkt onder meer dat zorgdeclaraties werden opgehoogd, medewerkers onder druk gezet, winstcijfers opgeblazen, en contracten met terugwerkende kracht werden aangepast. De bedrijfstop gebruikte premiegeld – bedoeld voor patiëntenzorg – voor excessieve privé-uitgaven en kocht er nieuwe praktijken van. Dat bleek een piramidespel: de gegarandeerde inkomstenstroom van nieuwe huisartsenpraktijken was nodig om verder te groeien

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk