Nieuws

Het doek is gevallen voor JOB

Anne van Oudheusden (links) en Yvonne Roerdink. Foto: Hans Heiligers
Anne van Oudheusden (links) en Yvonne Roerdink. Foto: Hans Heiligers

Opmerkelijk nieuws aan het begin van het nieuwe jaar: Anne van Oudheusden en Yvonne Roerdink zijn gestopt met het Journalistiek Onderzoeksbureau (JOB), het project waarmee ze een nieuw verdienmodel voor kwaliteitsjournalistiek wilden beproeven. Volgens dat model zoeken journalisten samenwerking met bedrijven en organisaties, waarbij ze interessante data en andere gegevens in handen krijgen die bruikbaar zijn voor publicaties.

In maart vorig jaar was JOB één van de winnende projecten in The Challenge, de start-up wedstrijd van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Dat leverde een subsidie op van 20.000 euro, waarvan een deel is uitgekeerd. Vervolgens wonnen Van Oudheusden en Roerdink de Tegel Toekomstprijs voor veelbelovende initiatieven.

In juni vorig jaar vertelden ze in een drukbezocht VVOJ Café over hun verdienmodel. Er werden ook kritische vragen gesteld over het waarborgen van de journalistieke onafhankelijkheid bij de samenwerking met andere partijen. De JOB-oprichters verzekerden iedereen ervan dat die onafhankelijkheid buiten kijf stond.

Het vinden van samenwerkingspartners is één van de redenen waarom JOB wordt opgeheven.  Afgelopen najaar werd een nieuw subsidieaanvraag afgewezen door het Stimuleringsfonds, onder andere vanwege twijfel over de haalbaarheid.

Volgens een verklaring bij JOB heeft Roerdink een baan gekregen als redacteur bij Nieuwsuur.

Gerelateerde artikelen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk