Nieuws

Het doek is gevallen voor JOB

Anne van Oudheusden (links) en Yvonne Roerdink. Foto: Hans Heiligers
Anne van Oudheusden (links) en Yvonne Roerdink. Foto: Hans Heiligers

Opmerkelijk nieuws aan het begin van het nieuwe jaar: Anne van Oudheusden en Yvonne Roerdink zijn gestopt met het Journalistiek Onderzoeksbureau (JOB), het project waarmee ze een nieuw verdienmodel voor kwaliteitsjournalistiek wilden beproeven. Volgens dat model zoeken journalisten samenwerking met bedrijven en organisaties, waarbij ze interessante data en andere gegevens in handen krijgen die bruikbaar zijn voor publicaties.

In maart vorig jaar was JOB één van de winnende projecten in The Challenge, de start-up wedstrijd van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Dat leverde een subsidie op van 20.000 euro, waarvan een deel is uitgekeerd. Vervolgens wonnen Van Oudheusden en Roerdink de Tegel Toekomstprijs voor veelbelovende initiatieven.

In juni vorig jaar vertelden ze in een drukbezocht VVOJ Café over hun verdienmodel. Er werden ook kritische vragen gesteld over het waarborgen van de journalistieke onafhankelijkheid bij de samenwerking met andere partijen. De JOB-oprichters verzekerden iedereen ervan dat die onafhankelijkheid buiten kijf stond.

Het vinden van samenwerkingspartners is één van de redenen waarom JOB wordt opgeheven.  Afgelopen najaar werd een nieuw subsidieaanvraag afgewezen door het Stimuleringsfonds, onder andere vanwege twijfel over de haalbaarheid.

Volgens een verklaring bij JOB heeft Roerdink een baan gekregen als redacteur bij Nieuwsuur.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk