Nieuws

Het doek is gevallen voor JOB

Anne van Oudheusden (links) en Yvonne Roerdink. Foto: Hans Heiligers
Anne van Oudheusden (links) en Yvonne Roerdink. Foto: Hans Heiligers

Opmerkelijk nieuws aan het begin van het nieuwe jaar: Anne van Oudheusden en Yvonne Roerdink zijn gestopt met het Journalistiek Onderzoeksbureau (JOB), het project waarmee ze een nieuw verdienmodel voor kwaliteitsjournalistiek wilden beproeven. Volgens dat model zoeken journalisten samenwerking met bedrijven en organisaties, waarbij ze interessante data en andere gegevens in handen krijgen die bruikbaar zijn voor publicaties.

In maart vorig jaar was JOB één van de winnende projecten in The Challenge, de start-up wedstrijd van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Dat leverde een subsidie op van 20.000 euro, waarvan een deel is uitgekeerd. Vervolgens wonnen Van Oudheusden en Roerdink de Tegel Toekomstprijs voor veelbelovende initiatieven.

In juni vorig jaar vertelden ze in een drukbezocht VVOJ Café over hun verdienmodel. Er werden ook kritische vragen gesteld over het waarborgen van de journalistieke onafhankelijkheid bij de samenwerking met andere partijen. De JOB-oprichters verzekerden iedereen ervan dat die onafhankelijkheid buiten kijf stond.

Het vinden van samenwerkingspartners is één van de redenen waarom JOB wordt opgeheven.  Afgelopen najaar werd een nieuw subsidieaanvraag afgewezen door het Stimuleringsfonds, onder andere vanwege twijfel over de haalbaarheid.

Volgens een verklaring bij JOB heeft Roerdink een baan gekregen als redacteur bij Nieuwsuur.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk