Conferentie, Kenniscentrum

VVOJ2013 verslag: de online gereedschapskist

Titel: De online gereedschapskist
Datum: zaterdag 16 november 2013
Tijd: 09:00 – 10:15
Spreker: Luuk Sengers
Deelnemers: 27

door Eva Visscher

Luuk Sengers begon zijn lezing over de ‘Online gereedschapskist’ met de ‘basis’. Als journalist is het vanzelfsprekend om een back-up te maken van je documenten. Dit kan heel gemakkelijk met verschillende programma’s. Een van de meest gebruikte is Dropbox. Dit programma kan je automatiseren zodat je documenten automatisch worden opgeslagen in dropbox. Op deze manier ben je altijd verzekerd van een back-up van de belangrijkste documenten.

Nog belangrijker is misschien wel de uitwisseling van informatie tussen journalisten. Dit gebeurt onder andere door middel van document clouds. Deze cloud is ontwikkeld door de NY Times. In eerste instantie was de cloud gemaakt voor de redactie, maar deze groeide al snel uit tot een cloud waarbinnen journalisten van over heel de wereld hun files delen.

In de volgende sheet liet Sengers zien dat je met Doc-scanner iemands handschrift kunt onzetten in tekst. ‘’Je maakt bijvoorbeeld een foto van een aantekening die iemand heeft opgeschreven. Vervolgens verwerkt de app deze aantekening in getypte tekst.’’ Zo krijg je altijd een overzichtelijk eindresultaat.

,,Dit is echt James Bond software’’, kondigde Sengers aan bij het volgende onderwerp. ‘Track your email’ stuurt een spion mee in de email die jij stuurt. Ook kan deze handige site doorgeven aan jou of iemand je mail aan het lezen is en hoe lang. Maar het handigste is nog wel dat je kan zien of iemand de mail doorstuurt. ,,Stel, jij stuurt een mail naar een voorlichter en deze stuurt jouw mail door naar zijn baas. Krijg jij het emailadres van zijn baas te zien: toedeloe voorlichter.’’

Een andere handige tool die te gebruiken is bij een onderzoek is MindMap. ,,Het leuke van MindMap is dat je er allerlei documenten aan kan koppelen. Als je visueel bent ingesteld, is dit erg leuk. Ook is het gemakkelijk aan te passen.’’ Make a timeline is bijna hetzelfde (zie link onderaan verslag).

Tips:
– PDF blijft altijd, dus bewaar documenten in PFD voor later.
– Fidly = CIA World Factbook app. Deze geeft tips en informatie over een bepaald land.
– Investeer één keer in betaalde applicaties en programma’s. Hier heb je jaren lang wat aan.

Voor een samenvatting van de lezing van Luuk Sengers, kun je hier kijken. Login met: vvoj13

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk