Conferentie

VVOJ2013 verslag: data verzamelen

Titel: Data verzamelen
Datum en tijd: 16 november 2013, 14:00 uur
Sprekers: Peter Verweij (3DMedia) en Arlen Poort (NRC Handelsblad).
Aantal deelnemers: ongeveer 15

door Guus Daamen

Scrapen en Scripten aan de hand van Google Drive, Google Spreadssheets, Outwit Hub en Scraperwiki. Het lokaal zat vol met Datajournalisten. Dat is logisch gezien het onderwerp van de presentatie. Werken met Outwit Hub bijvoorbeeld. Een geweldig programma en spotgoedkoop volgens Verweij van 3DMedia. ,,Voor 75 dollar ben je klaar en kan je HTML-informatie makkelijk in een spreadsheet krijgen.’’

Hij illustreerde aan de hand van de burgemeesters van Nederland, een lijstje op Wikipedia, hoe je er een overzichtelijk geheel van maakt,  het kan gebruiken in Excel en er grafieken mee kan maken in Tableau Public.  ,,Je zet Outwit Hub aan, stopt er wat in, stopt het in Tableau en er rolt een prachtig overzicht uit.’’ Maar het was toch wat ingewikkelder dan dat hij deed voorkomen.

Om een Scraper te kunnen maken in Outwit Hub moet je namelijk een script kunnen schrijven. Computertaal dus. Verweij adviseerde journalisten het boek ‘Scraping for Journalists’. ,,Een geweldig boek, waar alles instaat.’’

Arlen Poort hield daarna een workshop over het handige Google Drive. Daarmee is het mogelijk om Excel-bestanden makkelijk te verwerken tot handige grafieken. Ook kun je HTML-informatie  makkelijk in een tabel krijgen. Met een beetje handig zoeken kun je op internet veel bruikbare scripts vinden.

Google Drive neemt veel werk uit handen, alle burgemeesters van Nederland en hun partij invoeren met de hand, dat is ene tijdrovend karwei. Dit soort programma’s kunnen de journalist daarbij dan ook veel werk uit handen nemen. Toch kunnen er ook dingen fout gaan. Vooral in Outwit Hub moet je als journalist goed opletten dat de informatie goed wordt verwerkt, en het script goed in elkaar zit.

Peter Verweij heeft op zijn eigen blog een uitgebreidere beschrijving staan in het Engels. 

 

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk