Conferentie, Kenniscentrum

VVOJ2013 verslag: Beeldresearch met AXES research

Titel: Beeldresearch met AXES research
Datum: 16 november 2013
Tijd: 10:45 – 12:00
Sprekers: Martijn Kleppe en Max Kemman
Deelnemers: 9

door Eva Visscher

,,Ik zie vaak stukjes op internet met foto’s waarvan ik denk: wat doen die daar? Omdat er tegenwoordig zoveel beelden online te vinden vroeg ik mij af: Hoe denken mensen als zij gaan zoeken naar beelden?’’

Martijn Kleppe begon zijn lezing met de vraag ,,Wie heeft zichzelf wel een gegoogled’’ Daarop volgde een eenduidig antwoord: natuurlijk hadden de bezoekers zichzelf wel eens opgezocht op google. Maar wat schoten ze er nou mee op? Waarom kwam er ook een foto van een landschap in beeld als je je eigen naam intypte? Kleppe ging hier dieper op in.

,,Als je je eigen naam in typt op google krijg je meestal al snel een foto van jezelf te zien of een link naar je eigen LinkedIn account.’’ Maar al die andere foto’s die om de voor jou bekende foto heen staan die ken je niet. Als je er een aanklikt kan je zien wat de foto met jou te maken heeft. Misschien niet direct, maar het kan bijvoorbeeld een foto zijn van een Twitter-gebruiker die jij volgt.

Kleppe vind het ,,cool’’ dat er zoveel beelden beschikbaar zijn, maar ook wel een beetje eng omdat niemand weet wat er mee gebeurt. ,,Maar de software is er, dus zou je er gebruik van moeten maken.’’ Daarom vertelt Kleppe samen met zijn collega Max Kemman over een project waar zij mee bezig zijn. Door middel van beeld- en spraakherkenning willen zij een nieuw zoekprogramma maken, genaamd AXES.

AXES is een inmiddels vierjarig project. Het is niet alleen handig voor eigen journalistiek onderzoek, maar ook voor het onderwijs, volgens Kleppe en Kemman. Door het simpele zoeksysteem hoef je niet een filmpje van twintig minuten af te kijken om het fragment dat jij zoekt tegen te komen. Doordat je trefwoorden en eventueel een foto gebruikt,  vergroot je de kans om precies te vinden wat je zoekt.

Het handige bij het zoeken is dat het filmpje meteen begint bij het stuk dat je zoekt. Je kan met het bewerkingsprogramma gemakkelijk het deel van het filmpje selecteren dat je nodig hebt en vervolgens opslaan. Op deze manier verzamel je gemakkelijk en snel informatie voor een onderzoek dat je doet.

Wil je zoeken naar personen die in artikelen in de krant of in een tijdschrift hebben gestaan, dan is dat eveneens mogelijk. Met deze Similarity Search kun je in de beeldbank aangeven dat je een foto toe wil voegen. Deze foto laat je deze vervolgens los op de beeldbank en AXES vervolgens de artikelen waarin sprake is van de betreffende persoon.

AXES moet over een aantal jaren toegankelijk zijn voor iedere journalist.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk