Conferentie

VVOJ2013: undercover in sociale media

Titel: Undercover in sociale media
Datum en tijd: 16 november 2013, 14:00 – 15.15 uur
Spreker: Henk van Ess
Aantal deelnemers: ongeveer 40
Verslag: Annelynn Kooistra

Undercover gaan op LinkedIn kan nuttige informatie opleveren voor journalisten. Je komt in besloten groepen terecht en beschikt over telefoonnummers en e-mailadressen die anders onvindbaar blijven.

Van Ess geeft eerst uitleg over het achterhalen van e-mailadressen. Om mensen te kunnen toevoegen aan je netwerk op LinkedIn, heb je namelijk vaak hun e-mailadres nodig. Op Facebook kun je aangeven dat je het wachtwoord bent vergeten.

Op die manier kun je een deel van het e-mailadres raden. Het programma Rapportive zoekt verder uit wat de mogelijkheden zijn. De laatste stap is om dit te checken met Gmail. Als je het correcte e-mailadres in een e-mail invoert, dan verschijnen er meer persoonsgegevens aan de rechterkant.

Om verborgen namen van LinkedIn-leden te achterhalen heeft Van Ess ook een simpel trucje. Als de functie van de persoon wel bekend is, kun je die zoeken via Google om zo achter de naam te komen. Een andere manier is door de afbeelding van de persoon te zoeken in Google, waardoor de naam verschijnt.

In stappen legt Van Ess uit hoe je binnen 24 uur undercover op LinkedIn kan zijn. Het begint met het maken van een LinkedIn-profiel. Het is belangrijk om te kijken naar taalgebruik van de mensen waar je straks meer van af wil weten. Gebruik dezelfde termen en taalfoutjes.

Kijk ook naar de banen binnen de branche en geef jezelf in je profiel een veelvoorkomende baan. Plaats een unieke foto die niet op internet te vinden is.

De tweede stap is het vinden van een open groep op LinkedIn. Wanneer je een aantal connecties en open groepen hebt, is het tijd voor besloten groepen. Het is nu veel makkelijker om daar binnen te komen, omdat je profiel er professioneel uitziet.

De volgende stap is het deelnemen aan publieke fora waar je interessante informatie kan vinden.

Deze methode is legaal, zolang er maar geen sprake in van uitlokking. Als je contact opneemt met connecties, doe dit dan niet via LinkedIn. Bel op als journalist en vertel eerlijk hoe je aan de informatie bent gekomen.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk