Conferentie

VVOJ2013: undercover in sociale media

Titel: Undercover in sociale media
Datum en tijd: 16 november 2013, 14:00 – 15.15 uur
Spreker: Henk van Ess
Aantal deelnemers: ongeveer 40
Verslag: Annelynn Kooistra

Undercover gaan op LinkedIn kan nuttige informatie opleveren voor journalisten. Je komt in besloten groepen terecht en beschikt over telefoonnummers en e-mailadressen die anders onvindbaar blijven.

Van Ess geeft eerst uitleg over het achterhalen van e-mailadressen. Om mensen te kunnen toevoegen aan je netwerk op LinkedIn, heb je namelijk vaak hun e-mailadres nodig. Op Facebook kun je aangeven dat je het wachtwoord bent vergeten.

Op die manier kun je een deel van het e-mailadres raden. Het programma Rapportive zoekt verder uit wat de mogelijkheden zijn. De laatste stap is om dit te checken met Gmail. Als je het correcte e-mailadres in een e-mail invoert, dan verschijnen er meer persoonsgegevens aan de rechterkant.

Om verborgen namen van LinkedIn-leden te achterhalen heeft Van Ess ook een simpel trucje. Als de functie van de persoon wel bekend is, kun je die zoeken via Google om zo achter de naam te komen. Een andere manier is door de afbeelding van de persoon te zoeken in Google, waardoor de naam verschijnt.

In stappen legt Van Ess uit hoe je binnen 24 uur undercover op LinkedIn kan zijn. Het begint met het maken van een LinkedIn-profiel. Het is belangrijk om te kijken naar taalgebruik van de mensen waar je straks meer van af wil weten. Gebruik dezelfde termen en taalfoutjes.

Kijk ook naar de banen binnen de branche en geef jezelf in je profiel een veelvoorkomende baan. Plaats een unieke foto die niet op internet te vinden is.

De tweede stap is het vinden van een open groep op LinkedIn. Wanneer je een aantal connecties en open groepen hebt, is het tijd voor besloten groepen. Het is nu veel makkelijker om daar binnen te komen, omdat je profiel er professioneel uitziet.

De volgende stap is het deelnemen aan publieke fora waar je interessante informatie kan vinden.

Deze methode is legaal, zolang er maar geen sprake in van uitlokking. Als je contact opneemt met connecties, doe dit dan niet via LinkedIn. Bel op als journalist en vertel eerlijk hoe je aan de informatie bent gekomen.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk