Conferentie

VVOJ2013: sport en geld, de grote verhalen van het komend jaar

Titel: sport en geld, de grote verhalen van het komend jaar
Datum: zaterdag 16 november 2013.
Tijd: 14:00 – 15:15 uur.
Spreker: Ruud Koning.
Moderator: Nico Haasbroek.
Aantal deelnemers: 1.

door Ivar Bonder

De workshop van Ruud Koning verliep anders dan de meeste overige sessies. Hoogleraar aan de rijksuniversiteit Groningen, Ruud Koning had enkele onderwerpen voorbereid over sport samen met geld, te weten:
– ‘Wie verdient er aan het WK?’
– ‘Herschikking deelnemers aan het WK.’

Als antwoord op de eerste vraag, ‘wie verdient er aan het WK?’ valt te concluderen dat de FIFA en de spelermakelaars fors verdienen aan een dergelijk evenement. Vraag die daarbij gesteld kan worden, is waarom de zaakwaarnemers en de spelerwaarnemers zoveel verdienen.

Mede door de lage opkomst (1 persoon) is deze workshop grotendeels veranderd in een informeel driegesprek tussen de moderator Nico Haasbroek, Ruud Konings en de geïnteresseerde journalist. Hierin zijn meningen van de drie mannen gedeeld met elkaar over de sport en de financiële kant van die sportwereld.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk