Conferentie, Kenniscentrum

VVOJ2013: de gevaren van de informatiemaatschappij

Titel: de gevaren van de informatiemaatschappij
Datum: vrijdag 15 november 2013
Tijd: 15:45 – 17:00 uur
Spreker: Dennis Broeders.
Moderator: Miro Lucassen.
Aantal deelnemers: ongeveer 30.

door Ivar Bonder

‘De overheid wil uiteindelijk alles digitaliseren en wil dat in 2017 voor elkaar hebben.’ Zo eindigt Dennis Broeders zijn korte introductie over de enorme groei van de informatiemaatschappij, om vervolgens van gedachten te wisselen over onderzoeksverhalen met betrekking tot de ICT en de overheid. Broeders is onderzoeker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en aan de Erasmus Universiteit.

‘De haalbaarheid van het plan van de overheid om alles te digitaliseren valt te betwisten. Op dit moment kun je als burger nog een brief sturen, maar dat kan binnenkort niet meer. Een groep burgers kan niet goed overweg met ICT. Radar heeft hier samen met een ombudsman onderzoek naar gedaan. Daar kwam uit dat het vertrouwen ten opzichte van de ICT-mogelijkheden van de overheid, zoals DigiD, niet groot is.

De overheid blijft te veel in het nu zitten en moet meer vooruitdenken omtrent de technische mogelijkheden. De overheid doet er op dit moment niet zoveel mee’, aldus Broeders.

Vanuit het publiek kwam de vraag wat de prioriteiten van Den Haag zijn ten aanzien van ICT. De transparantie en de accountability zijn volgens Dennis Broeders de twee voornaamste prioriteiten. Met transparantie bedoelt Broeders dat ‘de overheid de technische mogelijkheden moet weergeven op een manier die helder is voor de burgers’. Accountability, ofwel verantwoording, is een tweede prioriteit. ‘Er wordt nog te weinig ingecalculeerd dat het ook fout kan gaan. Vooral in de beginfase van een technische ontwikkeling gaat het mis. Daar dient iemand voor te worden geregeld, maar dit wordt niet gedaan’.

Welke onderzoeksverhalen we kunnen verwachten kan Broeders niet met honderd procent zeggen. ‘Wacht op het volgende dossier dat uitkomt, bijvoorbeeld dat van DigiD.’

Tips van Broeders voor publicaties over dit onderwerp zijn het CPB en Tilt Tilburg Het publiek droeg als suggestie sites de www.narcis.nl en www.lectoren.nl aan.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk