Conferentie, VVOJ Activiteiten

VVOJ2013 Verslag: Let’s get personal

Titel: Let’s get personal
Spreker: Henk van Ess
Datum:  Zaterdag 16 november 2013
Tijd: 10:45 – 12:00
Aantal deelnemers: 30

door Bente van Gameren

Er is een nieuwe goede zoekmachine op de markt. In Nederland vrijwel nog niet bekend, maar in Amerika al een grote hit: Facebook Graph.

Hoe zorg je ervoor dat ook jij gebruik kan maken van de nieuwe zoekmachine op Facebook?

Stap 1: Ga naar Facebook op je laptop.

Stap 2: Ga naar instellingen

Stap 3: Ga naar accountinstellingen

Stap 4: Ga naar taalinstellingen

Stap 5: Verander je taal in Engels (US)

Wat kan je precies met Facebook Graph? Je kan bijvoorbeeld recente foto’s uit Haren bekijken. ‘Sometimes scary. En naar mijn mening gaat het op het gebied van privacy te ver’, vertelt Henk van Ess.

Door middel van deze nieuwe handige tool krijg je meteen toegang tot een enorm netwerk. Facebook scoort zo’n 35 miljard verschillende records.

Waarom is dit een handig journalistiek snufje?

‘Het kan bijvoorbeeld ooggetuigen opleveren’, legt Henk van Ess uit. Je kan heel precies zoeken naar mensen die je kan gebruiken in je verhaal. Je kan met deze nieuwe manier van zoeken veel meer van mensen te weten komen en veel gedetailleerder zoeken. Nu is het bijvoorbeeld mogelijk om te kijken welke foto’s iemand heeft geliked, werk en opleiding, relaties en families etc.

Dit zou natuurlijk heel makkelijk kunnen gaan, maar het gaat wel gepaard met een leercurve. Je moet de taal van Facebook Graph begrijpen en kunnen toepassen. ‘De hoofdzaken leer je snel’, stelt Henk van Ess gerust. Twee voorbeelden:

v  Somebody who is unemployed and worked for the Ministerie van Defensie (dutch).

v  People who worked for Ministerie van Defensie and visited UWV.

Stel, je schrijft een artikel over jongeren die in Irak zijn geboren maar nu in Amsterdam leven. De precieze leeftijd waar je over wil schrijven is 20. Hoe vind ik nu die jongeren via Facebook Graph?

v  People who are born in Iraq, who live in Amsterdam, who are 20.

v  Fail: young people . . . (deze zoekterm is niet goed afgebakend, dit zal dus geen resultaten opleveren).

Voor meer informatie kun je kijken op:

Twitter: @HenkvanEss en zijn eigen Fracebook Graph slideshow.

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk